Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

9.5.14
13
Na úvod chcem povedať, že návrh na vybudovanie multifunkčných športových hál v Krasňanoch veľmi vítam a verím, že pomôže zvýšiť športovanie hlavne detí a mládeže v Rači. Sám som dlhoročný aktívny športovec a vítam každú aktivitu smerujúcu k odtrhnutiu detí od počítačov.









Bol som už na dvoch prezentáciách troch navrhnutých projektov - obe trvali cca 3 hodiny, takže viem približne 6 hodín rôznych informácií. Boli to ideové zámery, s ktorými sa v tejto fáze dá ešte hýbať, preto aj takto verejne otváram možnosti na diskusiu a polemiku. Budem rád, ak napíšete svoj názor aj v diskusii.

Najprv pracovne rozdeľme projekty - projekt č. 1 Multikomp (zameranie na tenis, PGA SK),  projekt č. 2 Všešportový areál detí a mládeže (Kapuš a spol., LINOX), projekt č. 3 Športovo-relaxačný komplex Rača (Višňovský a spol., LBG Aréna a ProTennis Academy). Poradie projektov je tak, ako boli odprezentované v poradí na prezentácii v NKD. Každý z týchto projektov má svoje plusy a mínusy, nakoľko však súťažia medzi sebou, tak bude dobré, aby v druhom kole predstavili návrh riešenia niekoľkých základných otázok, ktoré vyvstali (netreba zabúdať, že mestská časť sa na investícii podieľa vložením pozemku v hodnote niekoľkých miliónov €).

1. či sú investori ochotní nejakých spôsobom zapracovať súčasný bikrosový areál (napr. nevybudovaním parkoviska ale podzemných garáži)?

2. či sú ochotní investori nejakým spôsobom spolupracovať s FK Rača pri vytvorení tréningovej plochy?

3. koľko verejne prístupných priestorov ponechajú pre verejnosť?

Podľa mňa by mal vyhrať projekt, ktorý sa najlepšie vysporiada s horeuvedenými otázkami. Ešte raz, netreba zabúdať, že mestská časť resp. mesto dáva do hry pozemok v hodnote niekoľkých miliónov € a keďže sú traja záujemcovia, tak môžu medzi sebou súťažiť o najlepšie riešenie.

Napíšem ešte veľmi stručne môj názor na projekty v súčasnom znení:

Projekt č. 1:
plusy: podzemné parkovisko, zapracovanie kombinovaného kúpaliska s plavárňou, dobrý projekt pre tenistov;
mínusy: veľké množstvo tenisových kurtov - ostatné projekty majú tiež kurty ale nie v takej miere - potreba orientácie na väčšie množstvo športov, nevyjasnené financovanie, bolo by potrebné viac zelene, architektonicky dopracovať.

Projekt č. 2:
plusy: zahrnutie najväčšieho množstva športov na zimnú aj letnú sezónu, verejná bežecká dráha, športovo-regeneračné centrum, konkrétna predstava o klubovej činnosti, zapracovanie Račianskeho potoku do projektu;
mínusy: nevyjasnené financovanie, nadzemné parkovisko, pre niekoho je mínusom aj nezapracovanie plavárne (na druhej strane v Rači sú aktuálne viaceré nefunkčné plavárne, ktoré treba začať riešiť), väčšia miera zastavanosti, bolo by potrebné viac zelene.

Projekt č. 3:
plusy: vizuálne architektonicky najkrajší návrh, veľké množstvo zelene, vybudovanie uceleného komplexu, jasný finančný garant, projekt vyzeral najekologickejší, skejpark;
mínusy: projekt pokrýva menšie množstvo športov - plaváreň aj zimná plocha má obmedzené využitie - navrhovaná multifunkčná plocha je iba doplnkom projektu a relatívne malá (nedá sa využiť plnohodnote v zime pri nízkej teplote), nejasnosti okolo dvojpodlažnej ubytovne (na obrázku červený objekt), parkoviská nad zemou, nejasná lokalizácia skejparku.

Teraz sa teda ide do druhého kola a uvidíme čo ponúknu investori, bolo by dobré, ak by projekty boli zverejnené kompletne aj na webe, aby ich mohli všetci lepšie vidieť a zhodnotiť. Na webovom portáli pána Bednariča boli zverejnené nejaké nákresy - sú dostupné tu.

Projekty sú to zaujímavé, vďaka všetkým, ktorí na nich pracovali, verím, že sa spoločne v kombinácii starosta - poslanci - občania podarí vybrať najlepší projekt.




13 komentárov:

  1. Pár poznámok k poznámkam:
    - Starosta Rače vedeniu bikrosového klubu v Rači až do prezentácií investorov tvrdil, že so zachovaním bikrosového areálu sa počíta a dostavať sa má len momentálne nevyužitý priestor. Investorom zrejme tvrdil opak, keďže ani jedna zo štúdií s bikrosovým areálom nepočíta. Férové?
    - Otázka by nemala znieť či sú investori ochotní nejakých spôsobom zapracovať súčasný bikrosový areál.... mestská časť má jednoducho mať podmienku, že športoviská, ktoré už v areáli stoja (a netreba tak na ich stavbu vynakladať financie), majú zostať zachované!
    - Podzemné parkovanie sa dá spraviť napríklad pod trávnatou plochou (plocha vedľa samotnej bikrosovej trate), ktorá sa využíva na tréningy aj pri pretekoch (miesto pre divákov, účastníkov). Trávnatá plocha aj jej súčasné využitie pritom môže zostať zachovaná/é.
    - Tenisové kurty v tom istom športovom areáli dlhé roky sú a chátrajú. Ďalšie boli pri škole na Tbiliskej. Skoro nikto ich nevyužíval. Načo sú teda ďalšie?
    - Je tu nevyužívaný areál ZŠ Plickova a ďalšie iné miesta, kde sa dá postaviť ľadová plocha, kurty, atď. Nemusí všetko stáť na jedinom mieste a nemusí sa likvidovať fungujúca časť športového areálu. Nerobí sa mediálna kampaň, že športovísk je málo? Takže prečo treba existujúce zničiť?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslel som to tak, že by mal dostať prednosť projekt, ktorý bude vedieť zapracovať aj bikrosovú dráhu a aj pomôcť futbalistom.
    Aké presne zadanie dostali investori neviem - je to dosť nejasné, nakoľko projekt č. 3 rátal napr. s parcelou, ktorá nie je zverená a iný investori zase hovorili, že zadanie bolo športový areál a občianska vybavenosť.
    Čo sa týka tenisu, tak k tomu sa neviem vyjadriť, prečo ten areál zanikol a nie je využívaný, v tejto oblasti sa nevyznám - využitie kurtu je relatívne iba pre pár ľudí (max. štyri pre štvorhru), takže neviem aká je tam ekonomika - pán Srott však hovoril, že práve preto postavil fitko na kurtoch, lebo kurty pre neho neboli rentabilné.

    Ďakujem za pripomienky a podnety.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. neviem, co vsetci placete nad tym bikrosom, je fajn, ze je, ale ak ma byt nahradeny multifunkcnou sportovou halou, tak vyuzitie tohto arealu je omnoho vacsie, s omnoho sirsim vyuzitim a s omnoho vacsim vytazenim......vsak bikros je mozne realizovat kdekolvek v Karpatoch, v realnom kopcovitom terene a nie si vyrabat kopceky na rovine, na sidlisku....ja uplne chapem, ze by mal ustupit tomuto vyssiemu ucelu a rovnako nemyslim, ze jeho hodnota je taka zavratna, ved je to len terenna uprava.........a futbal, ved futbalovy stadion ostava, len ho je potrebne troska vylepsit a zabezpecit kontinuitu s tymto sportovym arealom.........otazku na riesenie skor vidim v tom, preco sa neriesi areal na Cernockeho ako celok, aj s vysporiadanim nevysporiadanych pozemkov......

    ...mna oslovil zrejme viac ten treti navrh, mozno prave tym, ze by mal byt viac pre verejnost a najma tym urcenim pre beznu verejnost, i s bazenom i s klziskom, avsak urcite i tomu je co vytknut, resp. vylepsit o pozitiva obsiahnute v prvom, ci druhom navrhu

    OdpovedaťOdstrániť
  4. podzemne parkovanie je podla mna nevyhnutne, verejna bezecka draha je tiez fajn, ja by som pracovala na vylepseni tretieho navrhu, rovnako som za to, aby ten areal bol centrom sportu a teda i nejaky ten tenisovy kurt, i bazen i klzisko.........odvolavat sa na to, ze v okoli su nejake male sportoviska nie je na mieste, tie budu plnit doplnkovu funkciu, ved na to mnozstvo ludi urcite navyse nebudu..........

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zopár postrehov:

    ... zadanie pre investorov bolo šité horúcou ihlou, neboli k nemu prizvaní poslanci ani zástupcovia športových klubov.

    ... zadanie sa obmedzilo len na severo-východnú časť areálu ohraničeného ulicami Račianska, Černockého, Kadnárova a Hečkova.

    ... projekty nezohľadňovali športovo-technickú a inú infraštruktúru, ktorá sa už v tomto priestore nachádza (bikrosová dráha, kúpalisko, fitnes-centrum, kaviareň, futbalový štadión, stolnotenisová hala).

    ... v zadaní je nedostatočne zhodnotená skutočnosť, že mestská časť do projektu vloží pozemok v hodnote niekoľko miliónov eur: to oprávňovalo a stále oprávňuje požadovať od investorov, aby ich projekty priniesli riešenie otvorené všetkým obyvateľom, hlavne mládeži.

    ... najviac ma zaujal tretí projekt - svojou otvorenosťou pre obyvateľov mestskej časti a možnosťou využívať športové zariadenia aj bežnými návštevníkmi, nielen členmi športových klubov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. projekty multifunkčného športového areálu musia / sa snažia skĺbiť komerčné záujmy investorov a nekomerčné záujmy obyvateľov MČ.

    na jednej strane záujem investorov je dostať do areálu čo najviac športových a iných objektov, ktoré zaistia prijateľnú návratnosť investície. pozemok síce MČ investorovi prenajme na 50 rokov za symbolické euro, no financovanie prevádzky areálu bude plne na ňom.

    na druhej strane záujem obyvateľov MČ je, aby bol priestor čo najotvorenejší a slúžil aj im, nielen športovým klubom a platiacim návštevníkom z iných MČ hl. mesta a z jeho okolia.

    ak MČ vyberie projekt, ktorý oba protichodné záujmy vyváži a v areáli vznikne popri komerčných objektoch aj čosi ako voľno-časové centrum pre mládež a rodiny, a pritom lokalitu neúnosne nepreťaží dopravou a zhoršením parkovania, potom sa naň môžeme celkom tešiť, myslím si.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. @anonymny prispievatel z 9.5. 21:21:00

    Vy asi netusite, co je bikros... skuste si pozriet https://www.youtube.com/watch?v=VzcaWX6_kj0 (finale muzov a zien z Olympijskych hier v Pekingu) a potom sa zamyslite nad svojou uvahou o kopcovitom terene v Karpatoch.

    K uvaham o (udajne nizkej) hodnote bikrosovej trate. Ta trat uz stoji, teda netreba niekde inde vynalozit 100 000 EUR (moj odhad, ale menej to stat nebude) na vystavbu bikrosovej trate na inom mieste. Zafinancujete vy? Aj pozemok date? A najma, jednu bikrosovu trat som staval a budti si isti, ze vam ju nepostavi stavebna firma, lebo nedostane vykres rovnej plochy ako na tenisovy kurt. Trat BMX musia stavat bikrosari, aj aj vtedy nie je vysledok vzdy uspokojivy.

    Bikros potrebuje normalny areal s tribunou, miestom pre zhromazdovanie / radenie pretekarov, miestom pre uskladnenie mechanizmov / naradia na udrzbu trate, socialnymi zariadeniami, miestom na prezliekanie jazdcov, atd.

    Ladovu plochu, tenisovy kurt, atd. sa moze postavit hocikde inde, nevyuzitych ploch v Raci je cela kopa. Netreba pri tom vyhodit do kosa uz postavene a netreba pri tom zabit na Slovensku (minimalne v BA) olympijsku sportovu disciplinu.

    Este poznamka k bezeckej drahe: jedna je ak sa nemylim pri ZS Tbiliska, dalsia bola pri ZS Plickova. Chodil som tam hravat futbal, vyuzitie bezeckej drahy bolo blizke 0, takze fakt nechapem, naco je nam dalsia.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ako ma vyzerat poriadny bikrosovy areal - 22. sekunda zaznamu : https://www.youtube.com/watch?v=iMaABzjQXQQ

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No, bežecká dráha na ZŠ Tbiliská je dosť využívaná, stále tam niekto beháva - hlavne podvečer. Ak by sa tam urobil tartan a osvetlenie ako je to napr. v Ružinove, tak by to dosť využili aj deti a mládež z MAC Rača.
    Nehovoriac o tom, že by sa to dalo dobre využiť na školské olympiády.
    Jasné, veľa ľudí vraví, že sa dá behať kdekoľvek - to je pravda - neplatí to však pri deťoch - a intervalových tréningoch - tam je dráha na nezaplatenie.
    Tá dráha v areáli na Černockého je iba doplnková, ako verejne prístupné športovisko je však OK.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Potvrdzujem, že bežecká dráha na Tbiliskej je veľmi využívaná. Vďaka, že škola ochotne ponúka areál verejnosti. Je to jediná šanca na behanie pre mnohých rodičov, ktorí nemajú kam odložiť deti a na trávnatej ploche štadióna ich majú stále na očiach...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ...dalsia hovadina, co zahusti dopravu...dajte nam uz pokoj, my tu chceme len v klude byvat, nie niekomu uspokojovat jeho tuzby a potreby.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ludom dajte do ruk rucne kosy, kosaky, stetce a mozu sa sportovo realizovat na svojom okoli. Trava rastie ako z vody, grafitov mame neurekom, spacky a iny bordel sa povaluju po zemi...tam sa treba vybijat, nie na nejakom snobskom tenisovo-squashovom ihrisku a cely spoteny spokojny, ze som nic realne neurobil ist domov a spalit X litrov nafty alebo benzinu len kvoli tomu, ze kurty budu v Raci o 20 centov lacnejsie ako v Dubravke.
    Rozvazame si prdele v autach, do obchodu su niektori schopni zajst autom vo vzdialenosti 500 metrov ale potom potrebuju pohyb, tak zase sadne do auta, hlada sportove vyzitie, kde si vybije energiu a spokojny fici zase domov. Keby si ludia tak nezlahcovali zivot a menej vyuzivali auta, nepotrebuju zumby, squashe, spinningy a podobne hovadiny, ktore su urcene len na cucanie prachov z penazeniek ludi. A ludia su natolko blbi, ze su z toho vzorca zivota aj nadseni. Vazeni, po celom dni starania sa o rodinu a bez auta vam mozem garantovat, ze ziadny spinning potrebovat nebudete. Taka prechadzka s detmi do kopcov, alebo apson po okoli bude lepsie aj pre utuzenie rodiny, ako aj pre vase zdravie a aj zdravie vasich penazeniek...a co tak do obchodu pesi? ... jasne, to uz by ste nemohli prezentovat svoje nove brm, brm a ostentativne parkovat hned pred vchodom do obchodu...snobske paka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Snad si management poradí s náklady na ufinancování provozu haly..aby to nebyly vyhozené peníze..

    OdpovedaťOdstrániť