Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.5.14
17
Projekt Malé Krasňany (pôvodne Pod vinohradom) sa počas EIA procesu výrazne nafúkol - pôvodné varianty hovorili o 806 resp. 568 obyvateľoch - reálny projekt sa nafúkol na 1136 obyvateľov. Približne 300 áut má doplniť stojacu masu na Račianskej vybudovaním svetelnej križovatky.


Tento projekt teda nezačal veľmi slávne, nielen za výrazne nafúkol, ale aj začal svoju realizáciu nelegálnym výrubom viníc. Je to príklad realizácie developerského projektu v praxi. Likvidácia začala počas vianočných sviatkov 2013  a bola dokonaná v marci 2014. Napriek upozorneniu štátnych orgánov, že sa jedná o nelegálny výrub.


Teraz sa začalo na stavebnom úrade Bratislava - Rača územné konanie, našťastie som riadny účastník konania a môžem podať tieto pripomienky:

  1. požadujem prerušiť územné konanie do doby rozhodnutia vo veci nelegálneho výrubu na danom území, investor napriek upozorneniu v EIA procese aj štátneho orgánu ochrany prírody nelegálne odstránil vinič;
  2. požadujem pred vydaním územného rozhodnutia predložiť hydrogeologický posudok, ktorý preverí vhodnosť odvádzania vôd z povrchového odtoku do vsakovacích blokov. Sústavu vsakovacích nádrží a vsakov doplniť o výmenu vrchnej ílovej vrstvy vodonepriepustného podložia v nezastavanom páse v juhovýchodnom cípe miesta realizácie navrhovanej činnosti za štrkovú vrstvu. Vyriešiť možný konflikt predĺženia hlavného dopraného koridoru C2 MO 8,5/40 a existujúcej nádrže zachytávajúcej splaveniny povrchových vôd z územia a odvodňovacieho rigolu. Zároveň požadujem zapracovať do projektu ďalšie možnosti racionálneho nakladania so zrážkovými vodami (závlahy, chladenie a pod.) v zmysle zámerov EIA;
  3. požadujem jasne stanoviť, o koľko minút za hodinu počas dopravnej špičky spomalí navrhovaná svetelná križovatka dopravu – jej tok na Račianskej ulici a aký to bude mať vplyv už na súčasný kolabujúci stav;
  4. informovanie všetkých účastníkov konania verejnou vyhláškou a zároveň zaslanie informácie poštou na vedomie iba jednému účastníkovi konania – spoločnosti Malé Krasňany, s.r.o. v zastúpení MADING, s.r.o. považujem za porušenie rovnosti účastníkov konania pred zákonom;
  5. požadujem jasne stanoviť, kde sa majú nachádzať štyri ihriská uvedené v zámere EIA a aspoň jedno z ihrísk riešiť tak, aby umožnilo aj športové aktivity pre mládež (napr. hokejbalové či basketbalové ihrisko);
  6. doriešiť pred vydaním rozhodnutia finančnú náhradu resp. náhradnú výsadbu v zmysle bodu 1.
  7. jasne stanoviť spôsob organizácie dopravy počas výstavby prioritne  ohľadom na preferenciu električkovej dopravy a dopravného ťahu na Račianskej ulici. Vyriešiť otáčanie vozidiel zo smeru od Mladej Gardy. Zakotviť podmienku vybudovania navrhovanej svetelnej križovatky pred začatím akýchkoľvek stavebných prác;
  8. požadujem vybudovanie cyklistických trás v celom areáli zámeru, dobudovať tiež prestrešené parkoviská pre bicykle;
  9. žiadam zvýšiť množstvo zelene v projekte.

Mgr. Michal Drotován
poslanec MZ Bratislava - Rača






17 komentárov:

  1. Suviasiace oznamenie http://www.raca.sk/assets/Uploads/Oznmenie4.pdf

    Cize v zmysle rozhovoru a dohody Ftacnik, Pilinsky, Kusy to touto vystavbou zacne a vinohradmi smerom na sever skonci. "Statna" skolka/skola ziadna (ak maju ludia na taketo byty budu mat aj na sukromnu skolku/skolu). Najskor napojenie Malych Krasnan na Raciansku potom "dopojime" aj Horsku. Len mi dajte vediet ako mam hlasovat (Ftacnik). Gratulujem.

    Ako riesi uzemny plan predmetne pozemky ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pán Drotovan, a kde ste boli, keď Vaši kolegovia z SDKÚ nám tu menili územné plány ako sa im chcelo ? Prečo ste sa vtedy neozvali? Teraz je už zbytočne plakať nad rozliatým mliekom, keď už je to v rámci územného plánu. Vaše požiadavky sú neopodstatnené a nezáväzné pre investora. Vaším jediným zámerom sa je len zviditeľňovať , nič viacej.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň,

    môžete sa spýtať súčasného starostu Petra Pilinského, prečo hlasoval za zmenu územného plánu v decembri 2011 (ZaD 02), ktorá umožňuje na danom území výstavbu bytoviek.
    A ako poslanci sme sa vtedy ozvali na komisii, kedy sme to neodporúčili, pretože to vôbec neprešlo zastupiteľstvom, ak mi dáte svoju e-mailovú adresu, tak Vám zašlem zápisnicu z komisie.

    Ja chcem, aby sa dodržiaval zákon (prešetrenie nelegálneho výrubu) a tiež svojimi pripomienkami (napr. ohľadom cyklodopravy) projekt aspoň ovplyvniť v rámci možností. Môžete mi z tých 9 bodov napísať požiadavky a pripomienky, ktoré sú neopodstatnené?
    A čo sa týka záväznosti - rozhoduje stavebný úrad a nie investor, či sú záväzné alebo nie - ja vychádzam z procesu EIA

    Je mi jasné, že pre vás by asi bolo najlepšie, ak by projekty ako Malé Krasňany, Ohňavy, Dolná Pekná či Rosso prechádzali pekne po tichu. Takú radosť Vám však neurobím. Ja som proti nezmyselnej veľkoobjemovej výstavbe v Rači (ak stavať, tak s rozumom a nie proti záujmom ľudí v Rači) - a to bude aj hlavné moje posolstvo. Ľudia sa sami rozhodnú, ako chcú, aby sa Rača ďalej uberala.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...neuveritelne, da sa tu vobec nieco zastavit, alebo ovplyvnit? A pan Pilinsky, palte uz do pr...dokatovali ste vsetko co sa len da. Obyvatelia su neuveritelne na vas nahnevani. Nikto si neuvedomuje, ze uz teraz sa neda autom nikam poriadne ist? A to 25% obyvatelov Race su starsi ludia, ktori auta ani nemaju.
    Stavim sa, ze o chvilu uz budu auta stavat smerom z mesta, tak ako je to opacne kazde rano. Ak to tak bude, kazdy bozi den Vam p. Pilinsky budem hadzat vajcia na vase auto a ked vas stretnem na ulici, tak vas oplujem, nech ostatni vidia ako si vas vazime. Ani vas zazracny sportovy park na Cernockeho vas uz nezachrani - vy uz radsej nic nerobte...za to vam obcania radi zaplatime.
    Ja som len zvedavy, kolko ten "zeleny" berie za jeden developersky projekt, lebo inak to ani nemoze byt.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...co tento projekt ma vlastne spolocne s Krasnanmi? zhola nic. Hlavne, ze nazov tam narvali.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pýtal som sa kde ste boli, ked Vaši stranícky kolegovia menili vinice na stavebné územia? Nebola otázka dosť jasná??? Prečo ste sa vtedy ani raz neozvali? Mne radosť nemusíte robiť ja nie som zástanca zmeny viníc na stavebné územia. Len vnímam situáciu ako beznádejnú z dôvodu zlyhania predchádzajúcich komunálných politikov, a hlavne Vaších straníckých kolegov . Prečo ste vtedy čušali?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A kedy sa teda menili - pokiaľ viem, tak zásadné zmeny z viníc na stavebné pozemky prešli za starostu Strniska - v roku 1998 a potom za Zvonára (UP 2007).
    Bohužiaľ všetko to bolo s posvätením vtedajších poslancov v Rači - napr. aj súčasným poslancom Brychtom (HZDS).
    Počas môjho pôsobenia v komunálnej politike sa žiadne vinohrady na stavebné pozemky nemenili. Ja som v komunálnej politike od decembra 2010 a odvtedy sa všetkému venujem veľmi pozorne - alebo chcete od mňa, aby som sa tomu venoval už na gymnáziu?
    Ja som sa pýtal, že ktoré moje požiadavky uvedené vyššie sú neopodstatnené? Nebola otázka Vám dobre jasná?
    Lebo zdá sa, že tu len mlátite prázdnu slamu.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymny 27.5.2014 23:40 ma zial pravdu p. Drotovan. Neodpovedate, preco SDKU poslanci schvalovali uzemny plan. Ak s tym nic nechcete mat, mali ste vystupit z SDKU.
    Uplne chore je uz len konstatovanie, ze vlastne ani nevieme identifikovat, kto a kedy nieco zmenil a komu to mozeme dat na zodpovednost. A prave tento stav (oblbovanie ludi) sa nikto nesnazi zmenit, lebo to kazdemu, kto sa dostane do komunalnej politiky nakoniec vyhovuje. Minimalne v tomto Pilinsky zlyhal na celej ciare - namiesto zjednodusenia, zprehladnenia diani v Raci ich naopak skryval a zamotaval.
    Som zvedavy, kedy sa uz v Raci bude volit nie podla toho, kto ma aky rodostrom, ale kto a ake ma moralne a zivotne hodnoty. Minimalne takeho, ktory nepotrebuje na vsetkom ryzovat a vie si branit vlastnych obcanov.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Územný plán schvaľovali poslanci väčšiny strán v mestskom zastupiteľstve (neviem prečo spomínate iba SDKÚ, jednalo sa aj o KDH, SMK, ANO, SOP, HZDS, SNS, SF, SZ atď.)- a ako som uviedol - žiaľ všetky zmeny (s výnimkou územia nad Redingom, kde vznikajú Malé Krasňany) prešli kladne v komisiách resp. zastupiteľstve v minulosti v Rači. Predpokladám, že bežný poslanec na meste, ktorý býva niekde v Karlovke asi ťažko bude riešiť nejaké zmeny, ak je tam súhlas starostu a poslancov v Rači.

    Ja sa snažím riešiť veci v rámci svojich možností - napr. sa mi na meste podarilo vyškrtnúť zo zmien Ohňavy a Dolnú Peknú - a teraz sa už viac ako rok snažím o podobné v prípade Fixle.

    Najzásadnejšie zmeny - najviac hektárov zmien vinohradov na stavebné pozemky sa udiali v roku 1997 resp. 1998 zmenou vtedajšieho UP - a vtedy vládla v Rači HZDS a Strnisko - to sa dá veľmi jednoducho identifikovať - takže hlavná zodpovednosť je tam. Ak to chcete zosobniť na konkrétneho poslanca, ktorý je ešte politicky činný, tak je to Eduard Brychta.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Diskusia sa zviezla na nieco co uz sa podla vsetkeho zmenit neda ... neproduktivne. Okrem toho tato vystavba je len drobnostou voci zmenan, ktore sice patria do posobnosti Noveho mesta, ale budu zasadne ovplyvnovat najma Krasnany. Navrh na zmenu pod znackou NM/8 t.j. lokalita Frankovka, Rizling, Muller vid. http://www2.bratislava.sk/zad_04/PASPORTY/PASPORTY_ZAD_04__PN_HL__M__.PDF str. 41 resp. v grafickej podobe http://www2.bratislava.sk/zad_04/GRAFICKA_CAST/ZAD04_6_ZP_ALL_BOOK.PDF na str. 18. Najma lokalita Rizling kde sa meni funkcia 13.06 hektarov uz zial byvalych vinohradov. To uz len bude radost s najma dopravou.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Prave som si vsimol, ze developeri si v lokalite vylobovali dokonca verejno prospesnu stavbu zn. D126 "prepojenie Račianskej ul. s Horskou - obslužná komunikácia medzi Sliačskou a Peknou cestou v polohe na západ od železničnej trate". Vid. http://www2.bratislava.sk/zad_04/GRAFICKA_CAST/ZAD04_1_1_VPS_ALL_BOOK.PDF . Cize z Horskej sa miesto obsluznej komunikacie stane pre Svaty Jur a Pezinok celkom slusna magistrala cca nasledovne Kadnarova - Pekna cesta - Horska - Racianska. Skutocne gratulujem. Vtipne je tiez, ze tato VPS stavba je navrhovana na pozemkoch developara Grunt a/alebo p. Lidaya (majitel Grunt). Predpokladam, ze nasledovny scenar bude navrh zameny casti pozemkov vlasnenych mestom v predmetnej lokalite (smerom na vychod) s tymi na ktorych ma toto nemzyselne prepojenie stat.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kadnarova to asi nebude, kedze je z casti jednosmerna, najskor by isli po Hubeneho, ale ak to tak dopadne, vodici budu prekvapeni kolko retarderov (home made) tam bude. Ak niekto kasle na pravidla, budeme aj my.To je odkaz aj pre starostu. Provokacie a obmedzovanie nasich zivotov ma svoje hranice!

    OdpovedaťOdstrániť

  13. http://praha.5plus2.cz/developersky-projekt-branik-dgy-/prahar.aspx?c=A140526_100143_ppd-prahar_p2vja#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Keď to človek číta, tak sa len pýta, koho vlastne politici zastupujú? Však dostanú pri voľbách hlasy od obyvateľov (z tých spočíva národ - ak by to náhodou už zabudli), aby pre nich robili rozhodnutia v ich záujme.

    Po voľbách už nasleduje len pravidelné bránenie sa obyvateľov proti rozhodnutiam zvolených politikov, ktorí prevažne robia rozhodnutia proti záujmom obyvateľov (t.j. rozhodujú v záujme developerov pre ich plány na zničenie životného prostredia - ale od koho na takéto rozhodnutia dostali mandát?).

    Vidno, že zelená (Pilinský) nemá nič do činenia so životným prostredím, ale s farbou betónu, ktorou sa má prostredie zabetónovať.

    Myslím si, že by sa mali takéto zodpovednosti zverejňovať (kto je zodpovedný za ničenie územia a s akým odôvodnením), aby ľudia mali možnosť aspoň odvoliť poslancov, ktorí blikajú jedným smerom a odbočuju opačným. Či tá alternatíva bude lepšia, treba vyčkať. Ale po niekoľkých takýchto podvodoch na obyvateľstve sa politici nemusia čudovať, že nie len ľudia prestanú veriť politikom, ale začnú pochybovať na celom systéme - a tým kolektívne všetci stratia - aj firmy ako Grunt. Až ľudia začnú sami riešiť problémy, ktoré očividne politici nie sú schopní riešiť v ich mene, tak tie riešenia nemusia byť "veselé" pre nikoho.

    Ľudia nie sú blbý dobytok, ktorý nechápe rozhodnutia - a preto ich treba "obšťastniť" rozhodnutiami v ich mene, aby vedeli, čo má byť pre nich dobré. Treba sa len postarať o možnosti pre obyvateľov, aby sa mohli podielať na záväzných rozhodnutiach o ich vlastnom životnom prostredí a k tomu dostali zavčasu potrebné informácie, akým spôsobom si zariaďuje napr. Grunt - a im podobní "oligarchovia" - ich svet, v ktorom záujmy obyvateľov nehrajú žiadnu rolu - len rýchly zisk za čo možno najlacnejšiu fušerácku prácu.

    Ja mám zatiaľ o pánovi Drotovánovi dobrý dojem. Aspoň ešte nevidím, že by mal záujem zavádzať obyvateľov - aj keď s ním nesúhlasím vo všetkom (napr. ja nesúhlasím s niektorými výstavbami - napr. Malé Krasňany, Horská ako dopravná tepna ... - ani vtedy, ak by boli vyriešené nejaké doteraz nedoriešené "detailné" problémy). Samozrejme, že ma zaujíma, akým spôsobom sa bude riešiť nelegálne vykácanie viníc Malé Krasňany - t.j. či si developeri určujú, čo majú politici pre nich urobiť (napr. spätné zmeny zákonov v ich prospech), alebo či ešte politici sú v stave vôbec zabrániť nejaké nelegálne správanie developerov.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ano politicki nominanti v Raci (az na par poslancov) evidentne viac beru do uvahy zaujmy novych Racanov (ti, ktori sa este len nastahuju do Race po dokonceni developersky&ch projektov) ako sucasnych obyvatelov (ti, ktori tu uz byvaju). Z toho vyplyva, presadzuju zaujmy tych vlicov, ktori ich vobec nemohli volit, ale ti, co ich zvolili, tak tym daju facku.
    Dekujeme, odejdete. Pimpilinsky a poslenec Bruchta, dajte nam pokoj a chodte si pakovat svoje penazenky na Ukrajinu...v dalsich volbach Vam to zratame. Zacina nulova tolerancia. A to budte radi, ze chodite autami, lebo keby ze Vas stretnem na ulici, tak sa nezdrzim.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. napredujeme k lepsim zajtraskom:

    http://www.sme.sk/c/7220311/londyn-je-zamoreny-viac-ako-peking.html

    Naozaj chceme aby sme toto riesili o niekolko rokov? Ak do toho pridame nulty okruh Bratislavy (D4), ktoreho tunel bude zapusteny za nasimi hlavami, tak taketo veci riesit urcite budeme. Do toho hukot lietadiel, vlakov....raaaaj to napohled.

    Dakujeme nasim zastupcom, ze sa na nas obcanov zvysoka vy...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. To rozhodne budeme riesit, ale to este chvilu potrva, kedze v londyne zije asi 15mil ludi co je 3x tolko ako v celej nasej republike.

    OdpovedaťOdstrániť