Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.12.12
15

V nadväznosti na svoj sľub pred voľbami a odpočet z roku 2011 prinášam druhý odpočet môjho pôsobenia ako poslanca miestneho zastupiteľstva Bratislava - Rača. Odpočet bude o najdôležitejších veciach, ktoré sa udiali tento rok a aj o plánoch na rok 2013.



Na úvod by som začal zhodnotením odpočtu plánov na rok 2012. Som veľmi rád, že sa mi v spolupráci s mestskou časťou (poďakovanie patrí zamestnancom úradu a tiež starostovi za podporu a záštitu) podarilo zorganizovať veľmi úspešný prvý ročník Račianskeho polmaratónu/desiatky, ktorý išiel cez tri chotáre. Fotoreportáž z behu si môžete prečítať na www.behame.sk, reportáž z TV Rača nižšie. Už teraz by som Vás rád pozval na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční 28.04.2013.



        Čo sa týka môjho boja proti zmene územného plánu v projekte Račany Rosso, tak ten sa dostal do ďalšej fázy, publikoval som dva články, kde som obšírnejšie informoval verejnosť, čo sa chystá a čo hrozí. Články sú tu a tu. Môj nesúhlas som rozšíril o ďalšie dva projekty, ktoré pri neriešení dopravnej situácie v Rači (predĺženie Galvaniho a preloženie Púchovskej) sú čistým nezmyslom - jedná sa o dva projekty veľkej bytovej výstavby v Krasňanoch - Dolná Pekná cesta a Ohnavy. Podrobnejšie k tomu v tých dvoch článkoch. Na budúci rok plánujem spustiť voči všetkým trom projektom petíciu, naďalej trvať na ich nerealizovaní a v RV 01/2013 by som mal k tejto problematike mať príspevok.
        Som tiež veľmi rád, že sa nám spoločne s Radou školy ZŠ Tbiliská a úradom podarilo opraviť a vyasfaltovať priestor pred ZŠ Tbiliská, ktorý bolo treba riešiť, ale celé roky sa to neriešilo. Tiež hodnotím ako člen rady ako pozitívum, že sa podarilo schváliť úver na rekonštrukciu školy (a aj MŠ Plickova). Materiály na webe sa zverejňujú viac (od augusta konečne aj zápisnice z komisií), stále je to však nedostatočné - môj návrh na zvýšenie transparentnosti neprešiel radou a tiež miestny úrad nemal veľmi záujem ho riešiť. Výsledkom je žiaľ to, že v najnovšom rebríčku Transparency International je Rača na biednom 60. mieste zo 100 najväčších samospráv SR. Považujem za neúspech, že sa mi vedenie Rače nepodarilo presvedčiť o dôležitosti zmien. Keďže to neprešlo ako ucelený materiál, budem sa teraz postupne snažiť aspoň o jednotlivé zmeny. Celkovo však vidím, že robiť nejaké zmeny bez súhlasu vedenia je veľmi ťažké - po zmene zákona o hlavnom meste sú kompetencie starostu ešte silnejšie.
        Čo sa týka úveru na financovanie opravy ZŠ Tbiliská a MŠ Plickova, obšírnejšie som sa k tomu vyjadril v tomto článku. S Milošom Joštom sme presadili, aby bola aspoň diskusia s občanmi, na verejné zhromaždenie sme nemali dostatok podpisov. Verím, že v priebehu budúceho roka bude rekonštrukcia oboch objektov úspešne ukončená.
        Rozvoj cyklodopravy v Rači zatiaľ je žiaľ iba v projektoch a nie v realizácii. Nakoľko chodím pravidelne na bicykli, tak reálne sa žiaľ za celý rok v Rači nič nezmenilo. Projektovo sa podal zámer projektu Jurava na rekreačnú cyklotrasu a úspechom je aj zaradenie Račianskej cykloradiály do priorít hlavného mesta. V tejto oblasti sa však podľa mňa malo urobiť viac, ako aktívny cyklista by som bol najradšej, ak by sa to riešilo rýchlejšie. Tiež neboli vyčlenené dostatočné financie na dopravnú štúdiu - v prípade jej existencie by bolo jednoduchšie argumentovať voči nezmysleným projektom developerov.
        Celkovo som bol poslanec, ktorý najviac vystupoval v diskusiách na zastupiteľstve, tradične po Cyrilovi Sekerkovi som mal druhý najväčší počet interpelácií, v RV som tento rok nepublikoval, pre informovanie Račanov som si však zriadil blog na racan.sk. Spolu s Milošom Joštom sme boli najčastejšie na poslaneckých dňoch za Raču a som rád, že moju prácu ohodnotili Račania pozitívne v ankete.  Pred každým dôležitým rozhodovaním sa snažím zapojiť čo najviac občanov do procesu.

ROZPOČET 2013

        11. 12. 2012 bol schválený rozpočet na rok 2013 - som veľmi rád, že sa podarilo (aj keď tesnou väčšinou 8 z 14 prítomných) presadiť cez pozmeňovací návrh 250 000 € na rekonštrukciu ZŠ Hubeného. Podarilo sa splniť sľub pani riaditeľke, že po rekonštrukcii ZŠ Tbiliská a MŠ Plickova bude ďalšie priorita ZŠ Hubeného. Vzdelanie a dobré prostredie pre deti považujem za jednu z najväčších priorít. Ďalej som rád, že sa podarilo vyčleniť peniaze na Račianske múzeum. Návrh OZ Račan.sk som si veľmi rád osvojil a bojoval za neho - verím, že po vyčlenení financií príde aj k jeho realizácii. Tiež sa podarilo navýšiť peniaze na opravu chodníkov a ciest (aj keď sme požadovali ešte viac).

PROSTREDIE V KTOROM ŽIJEME

        Napriek veľkej protikampani som rád, že sa podarilo podporiť projekt komunitnej záhradky pre rodinné centrum Ráčik v Krasňanoch. Keďže nie všetci poslanci boli naklonení tomuto projektu, bolo potrebné kvôli nemu zvolať mimoriadne zastupiteľstvo. Som rád, že tento projekt dostal zelenú. Ďalej som mimo nezmyselných developerských projektov riešil aj problematiku čiernych stavieb (hlavne Žabí Majer), stavebný úrad začal viacero konaní a verím, že budú úspešne uzavreté aj s udelením pokuty (keďže sa jedná o fyzické osoby, tie "ručia" až do výšky svojho majetku).
        Tiež som rád, že sa podarilo prispieť viac peňazí na deti a mládež OZ. Kengura, pomohol som Zelenej hliadke pri čistení neporiadku na Koľajnej ulici, rozbehla sa plodná spolupráca s OZ Račan.sk, cez náš neoficiálny bežecký klub Three Rabbits Rača sme reprezentovali Raču na bežeckých a cyklistických podujatiach po celom Slovensku (dokonca aj na polmaratóne v Olomouci :-).
        Tento rok sa čiastočne podarilo aj rozbehnutie ochotníckeho divadla, divadelná hra, ktorá sa aktuálne nacvičuje vo Vajnoroch je spolovice obsadená Račanmi a plánujeme mať vystúpenia aj v Rači.

HLAVNÉ PLÁNY DO ROKU 2013

        Hlavnou prioritou na budúci rok je zastaviť zmenu územného plánu v troch nezmyslených projektoch - Račany Rosso, Dolná Pekná cesta a Ohnavy. Ďalej by som bol veľmi rád, ak by sa posunula realizácia cykloinfraštruktúry (napr. stojany na bicykle pred školami); bod po bode budem navrhovať väčšiu otvorenosť úradu a zverejňovanie všetkých informácií na webe.
        Tiež by som sa chcel venovať spusteniu recyklácie starého nábytku v Rači resp. nejakej forme susedského bazáru - v spolupráci s www.racan.sk. Dôležité je aj to, aby Račianske múzeum prešlo do realizačnej fázy.
        V oblasti športu budem rád, ak sa posunie realizácia športového areálu v Krasňanoch resp. na Tbiliskej, dohodne sa nejaká bežecká liga a zapojí sa čím najviac detí a mládeže. Ďalšie problémy a podnety budem riešiť aj na základe pripomienok obyvateľov - môžete ma kedykoľvek kontaktovať na e-mailovej adrese drotovan(zavináč)yahoo.com.

Článok pôvodne publikovaný na blog.sme.sk dňa 12.12.2012





15 komentárov:

  1. MOJA MAMA VZDY TVRDILA,ZE SAMOCHVALA SMRDI.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpočet práce by mal byť povinnosťou každého verejného činiteľa. Rovnako tak informovanie o činnosti a práci. Aj keď je mi jasné, že niekomu skôr vyhovuje, ak sú poslanci iba ako hlasovacie stroje a ozvú sa až pred voľbami a dovtedy o nich ani nepočuť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Samochvála? Žiadnu v článku nevidím. Je to realistický opis toho, čo poslanec Drotován v roku 2012 urobil, čo sa mu podarilo a čo nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Michal, súhlasím, že odpočty práce by mali písať všetci poslanci nášho MZ.
    Ako občana by ma tešilo, keby boli také obsažné ako je ten tvoj.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. VY DVAJA SA MATE VELMI RADI...LEN SI VKUSE POCHLEBUJETE..JEDEN SAMOCHVALA, DRUHY LEN PRITAKAVA

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pritakávam vtedy, keď súhlasím, protirečím, keď nie.
    Vy to robíte inak?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pan Drotovan klobuk dolu,poklona. Na co je v Raci poslankyna Plavuchova,Dobiasova je uz vseobecne zname. Ale naco je poslanec Hrdlicka,Andras,Stofira,Simoni,Messaros,Brychta? Tomu fakt nerozumiem. Co oni by tu mohli napisat zo svojho odpoctu? No michal nasadil si im vysoku latku.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vazeny pan Drotovan. Chvalite sa tu ako ste bojovali proti ciernym stavbam na Zabom Majeri, ale velmi rad by som videl ako by ste sa Vy tvarili, keby ste tam mali zahradu a nemohli si tam postavit ani skrinu na naradie. Samozrejme chapem, ze ked si tam niekto postavi velky dom, tak to je nieco ineho, ale napriklad ja tam mam zahradu a zial po velkej letnej drine sa tam nemam ani kde umyt a prezliect pretoze podla pani Virsikovej sa na Zabom Majeri neda legalne postavit ABSOLUTNE NIC ! Naco teda mesto v minulosti odpredalo do osobneho vlastnictva priblizne 1000 zahrad ? Zahradkarsky zvaz na Zabom Majeri sa uz roky snazi o zmenu uzemneho planu, ale samozrejme problemy nerobi ani tak magistrat ako skorej stavebny urad Raca. Pripada mi to ako take snazenie robit beznym ludom zlo a same naschvaly. A s tymto sa tu chvalite ? Kedy uz miestny urad RACA pochopi, ze aj ked v uzemnom plane zone nie su zahrady je zbytocne im odporovat, pretoze aj keby sa tam malo stavat cokolvek ineho, nikto uz nevyvlastni 1000 zahrad. Alebo ako som pisal, preco aspon nedovoli zahradkarom postavit si "šopy" na umytie a prezlecenie. S pozdravom Robert Novak.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Diskutovali sme o tom s pánom Novákom cez FB, aby tu na portály to nepôsobilo, že nereagujem na podnety, kopírujem sem tú diskusiu:

    19 hours agoMichal Drotován - poslanec za Raču
    Práve o tie domy ide pán Novák - a úrad musí konať podľa územného plánu.
    Mimochodom malé šopy, ako to volate, tak to si myslim ako drobna stavba by nemal byt problem. Ja som za to, aby sa tam mohli stavat ako malé domceky (akych tam je plno - presne ako hovorite, na naradie a pod.).

    17 hours agoRobo Novák
    Ano ja som takisto proti tomu, aby sa tam stavali velke domy. Ale ako som uz povedal, podla veducej stavebneho uradu Raca (pani Virsikova) tam nesmie byt vobec nic. V lete som bol za nou a pytal som sa ci tam mozem postavit drobnu stavbu a ona mi povedala, citujem: "NA ZABOM MAJERI SI LEGALNE NEPOSTAVITE ANI SKRINKU NA RYLE". Ona absolutne neriesila nejaky termin "Drobna Stavba" . A prave toto je to co mi pripadalo ako bezdovodne sikanovanie obcanov.

    14 hours agoMichal Drotován - poslanec za Raču
    V tom s Vami suhlasim, drobne stavby by mali byt OK - aj na Zabom Majeri (je tam vela chatiek, co su docasne stavby), ale tie vily by som tam zatrhol - nemaju kanalizaciu atd. Takze ked hovorim v tom odpocte poslanca, tak myslim prave take stavby ako hlavne Rosnicka pri Kalnom jazere. Skuste napisat ziadost o prejednanie k nam na stavebnu komisiu, kde popisete, co by ste tam chceli stavat a na aky ucel a myslim, ze poslanci sa k tomu postavia rozumne.

    4 hours agoRobo Novák
    No dakujem pekne za pozitivnu informaciu. Aj ked som stale trochu skepticky ci by sa to naozaj podarilo, pretoze viem co vsetko tam ludom naozaj nedovolili, dakujem Vam vsak za to, som nasiel cloveka, ktory aspon chape o com to je.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Michal ste príkladom pre ostatných poslancov v MZ Rača.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Odpocet prace poslanca... to za cely jeden rok sa pan poslanec zmohol iba na toto a vy ho tu este chvalite?? Pre boha, co ste vsetci uplne slepi? Toto je praca komunalneho politika? A este ho tu za to idete chvalit? Za to ze sa bije do prs za cyklopreteky? Co vam tu vsetkym sibe? :D Ved toto je groteska!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Si precitajte, ako mu nakladaju na jeho blogu na SME! :) Zaujimave je, ze jeho nesmierny zapal akosi ochladol. Ono sa tazko odpoveda po pravde na otazky, na ktore keby odpovedal pravdu by sa akurat tak zdiskreditoval. Luhat sa boji a tak mlci...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... na jeho sme-blogu mu „nakladajú“ rovnakí anonymní diskreditéri ako ste Vy, pán Anonymný :).

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Miro, neviem načo sa púšťaš do reči so zamestnancom Grafobalu - zbytočne strácať čas.
    Milý zamestnanec Grafobalu - budem rád, ak mi nájdeš a vygoogliš odpočet iného miestneho poslanca z Bratislavy pre porovnanie. A vidím, že si ho nečítal pozorne, zmieňujem sa v ňom (mimo iného) o bežeckých pretekoch. A som veľmi rád, že robíš nášmu podujatiu reklamu, ak chceš, môžeš sa prihlásiť na druhý ročník:http://www.prihlasky.vos-tpk.sk/index.php?p=race&id=71 A áno, máš pravdu, aktivity proti nezmyselnému projektu Račany Rosso sú o mnoho dôležitejšie ako ten beh a teda som ich v odpocte mal pre lepsie pochopenie pre ludi ako ty dat do druheho a nie tretieho odstavca Ak si myslíš, že svojimi nezmyslami uverejňovanými na rôznych anonymných diskusiách niečo dosiahneš, tak vedz, že áno - dosiahneš iba to, aby som vedel, že to, čo robíme v prípade projektu Račany Rosso, robíme dobre a preto stúpame na otlaky ľuďom ako si ty. A keďže veľmi dobre poznám proces nielen územnoplánovací, posudzovania vplyvov na ŽP, proces rozhodovania o umiestnení stavby či stavebné konanie, tak ti je úplne jasné, že ak investor Račany Rosso neustúpi, tak platné stavebné povolenie bude mať o dlhé roky (ak vôbec niekedy).
    Pekný večer prejem a píš ďalej a všade, keď ti to pomáha zvyšovať sebavedomie - som rád, že ti aspoň takto môžem pomôcť.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ponúkajú nám súkromné, komerčné a osobné pôžičky s veľmi nízkymi ročnými úrokovými sadzbami, ktoré dosahujú až 2% v rokoch až 50 rokov splatnosti kdekoľvek na svete. Ponúkame úvery vo výške od 5 000 do 100 miliónov EUR. Naše pôžičky sú dobre poistené pre maximálnu bezpečnosť je našou prioritou. Strácate v noci spánok, ktorý sa obáva, ako získať oprávneného veriteľa? Kousúš svoje nechty rýchlo? Namiesto toho, aby ste zasiahli, kontaktujte značku úverov (úverové služby), špecialistov, ktorí pomáhajú zastaviť zlú úverovú históriu, nájsť riešenie, ktoré víťazstvo je naším poslaním. E-mail: Info.newspring.kredit@gmail.com
    Žiadatelia musia vyplniť formulár žiadosti po úvere:
    FORMULÁR ŽIADOSTI O ÚVERY
    Vaše meno a priezvisko *
    Tvoj email *
    Vaše telefónne číslo *
    Vaša adresa *
    Tvoje mesto *
    Štát / provincia *
    krajina *
    Sex *
    Dátum narodenia *
    Máte účet? *
    Žiadali ste už predtým? *
    Výška požadovaného úveru *
    Trvanie úveru *
    Účel úveru *
    Aplikovali ste v akejkoľvek úverovej spoločnosti pred *
    Pošlite mi naskenovanú kópiu svojho ID: *
    Pôžička E-mail: Info.newspring.kredit@gamail.com
    S pozdravom,
    Pán Mark Moel.
    Info.newspring.kredit@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť