Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

12.7.22
1

Nakoľko sme prevzali veľký investičný dlh, kedy sa dlhé desaťročia investovalo minimum peňazí do opráv chodníkov,  hneď po mojom nástupe do pozície starostu sme aj s kolegami začali postupnú obnovu chodníkov v správe mestskej časti Rača.


Aj keby sme najradšej opravili všetko naraz, financie nám umožňujú postupné opravy, krok za krokom. Opravili sme tak dlhé roky rozbité chodníky pri bytových domoch v Krasňanoch (napr. na Hagarovej, Kadnárovej či Hubeného). Urobili sme nové spojovacie chodníčky ako je veľmi využívaný chodník Hlinická/Nový Záhon.

Opravili sme tiež spojovací chodník Pri vinohradoch/Žarnovická, pri škole Tbiliská ale tiež sme vybudovali sme viacero nových prepojovacích chodníkov na základe podnetov obyvateľov (napríklad na Jurkovičovej, Plickovej či Černockého). Dlhé roky žiadaný prístup na ihrisko Sklabinská sme zabezpečili spoločne aj s bránkou. Je až neuveriteľné, že taká banalita sa riešila celé desaťročia.

Som veľmi hrdý tiež na to, že sa nám podarilo výrazne zlepšiť pre chodcov jednu z najvyťaženejších chodeckých lokalít v Rači - stred Detvianskej ulice, kde v minulosti ľudia vystupovali z autobusu do zaparkovaných áut či im bránilo v rozhľade zaparkované auto taxislužby. Dnes je celá zóna na kvantitativne úplne inej úrovni.


Postupne sme tiež odstraňovali rôzne bilbordy, zastaralé informačné tabule či smerovníky, aby nebránili chodcov v chôdzi či rozhľade. Tento rok plánujeme začať revitalizáciu námestička na Rendezi, opraviť priestor pred farským kostolom či chodník na ulici Pri vinohradoch.

Postupne tiež chceme revitalizovať ďalšie priestory, kde je veľký pohyb chodcov ako pred budovou úradu na Kubačovej či v okolí zastávok MHD. Veľa chodníkov má tiež v správe Hl. mesto SR Bratislava a to sa tiež postupne snaží opravovať verejne priestory (Stolárska, námestie Pekná cesta, Hečkova a ďalšie) a verím, že v tom budú v Rači pokračovať aj nasledujúce roky. Roboty je veľmi veľa - práve z dôvodu, že sa to neriešilo systematicky desaťročia. 

Vždy, keď otvoríme tému opráv chodníkov, príde k nám veľa podnetov - plne chápem, že ľudia, kým neuvidia opravený ten "svoj chodník", tak ich táto téma zaujíma. V období 2023-2026 chceme naďalej pokračovať v nastavenom systéme postupných opráv a navyšovania rozpočtu. Predostrel som tiež ambiciózny plán kompletnej opravy pešieho korza od Kivviko po Černockého a od parku J.M.Hurbana po koniec Komisárok (body 2. a 7.), ktoré plánujeme v rokoch 2023-2026. Na základe spätnej väzby od ľudí vidím, že záujem o opravy chodníkov je a tieto projekty majú podporu od obyvateľov.

Michal Drotován

starosta mestskej časti Bratislava-Rača 

www.drotovan.sk



1 komentárov: