Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.4.14
9
Krasňany sú jedinečná oblasť - záhradné mestečko, ktorú treba zachovať. Aktuálne sa do 30.4. dá pripomienkovať začiatok procesu obstarávania územného plánu zóny. Bude dobré, ak pošle pripomienky čo najviac ľudí. Ja som zaslal tieto pripomienky: 
                Na základe výzvy uverejnenej na webovom sídle úradu Vám zasielam nasledovné pripomienky k začatiu obstarávania územného plánu zóny Krasňany:
  1. v prvom rade požadujem, aby základnou premisou a ideou zaregulovania predmetného územia bolo zachovanie architektonicko-urbanistickej koncepcie pôvodného sídliska Krasňany ako „záhradného mestečka“ s doplnkovou funkciou športu v oblasti športového areálu na Černockého ulici.
  2. je nevyhnutnosťou zabrániť zahusťovaniu daného územia, nakoľko stavanie domov v prielukach a medzi domami by znamenalo zničenie urbanistického konceptu, výrazné zníženia kvality bývania a tiež kvality životného prostredia.
  3. navrhujem zaregulovať predmetné stabilizované územie tak, aby nebolo možné stavať na danom území obytné a polyfunkčné budovy.
  4. za základný problém územia považujeme prevažujúci funkčný kód 101, ktorý umožňuje viacpodlažnú zástavbu obytného územia (tj. viac ako štvorpodlažné budovy) – dané územie je síce v prevažnej miere vedené ako „stabilizované obytné územie“, žiadam však dôraznú reguláciu v zmysle usmernenia textovej časti územného plánu mesta Bratislavy, kde sa o stabilizovanom území hovorí, že:  „merítkom a limitom pre novú výstavbu v stabilizovanom území je najmä charakteristický obraz a proporcie konkrétneho  územia, ktoré je nevyhnutné pri obstarávaní podrobnejších dokumentácií alebo pri hodnotení novej výstavby v stabilizovanom území akceptovať, chrániť a rozvíjať. Posudzovanie dostavieb, prestavieb, nadstavieb a novostavieb v rámci stabilizovaných území sa uskutočňuje na základe ukazovateľov intenzity využitia územia vo funkčnej ploche.  Z celomestského pohľadu nie je možné, ani účelné obsiahnuť detail a zložitosť, ktorú predstavuje stavba v stabilizovanom území. Ak nový návrh nerešpektuje charakteristické princípy, ktoré reprezentujú existujúcu zástavbu a vnáša do zástavby neprijateľný kontrast resp. neúmerné zaťaženie pozemku, nie je možné takúto stavbu v stabilizovanom území umiestniť.
  5. v prípade, ak nebude možné zaregulovať predmetné územie ako územie, kde bude zachovaný súčasný urbanisticko-architektonický ráz a charakter (zákaz zahusťovania, ochrana zelene a verejného priestoru obyvateľov), tak požadujem začať obstarávať urbanistickú štúdiu predmetnej oblasti, ktorá by bola podkladom na zmeny územného plánu a zmenila by funkčný kód 101 na kód 102 – malopodlažná bytová zástavba v stabilizovanom území.
  6. požadujem, aby Mestská časť Bratislava – Rača preverila možnosť vyhlásenia zastavanej časti územia (od Hlinickej po Černockého) za pamiatkovú zónu pre jej jedinečný urbanisticko-architektonický charakter.
  7. žiadam tiež, aby sa konalo verejné zhromaždenie k predmetnej téme s vedením mestskej časti a obyvateľmi Krasňan.
  8. požadujem v danej regulácii zachovať maximálne množstvo zelene, verejných priestorov a priestorov na oddych a šport.
  9. funkčné územie športového areálu na Černockého ulici (kód 401) požadujem zaregulovať tak, aby v danom území nebolo možné stavať polyfunkčné budovy ani žiadne budovy nesúvisiace priamo so športom.
  10. funkčné územie regulované kódom 201 a 202 (občianska vybavenosť) požadujem zachovať iba v rozsahu existujúcich stavieb (školy, škôlky, obchody a pod.).




S pozdravom

Mgr. Michal Drotován



9 komentárov:

  1. V plnom rozsahu súhlasim s Vašimi pripomienkami k územnému plánu Krasňany.
    Je potrebné aby už konečne platil poriadok vo výstavbe na území MČ Rača.
    Ľudovít Havlovič, staroračan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aby v Raci zacal platit poriadok vo vystavbe treba odvolat Pilinskeho. Tuto sancu poslanci nevyuzili. Asi vedia preco? takze zbytocne tu vypisujete. Nic ste nedokazali,nezastavili a nezastavite. Velmi dobre to viete. Pozrite sa na podkarpatie. To je aj vase svedomie poslanci a hlavne vdacne poslankyne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prosím, kým niečo napíšete, tak si prosím aspoň overte fakty, akým spôsobom je v obci možné odvolať starostu - ak sa tu o ničom tak závažnom bavíte.
    Na odvolanie starostu je potrebné referendum, ktoré je vyhlásené na základe petície min. 30% oprávnených voličov obce (tj. v Rači cca 16 500 voličov, tj. cca 5000 podpisov na petícii) - referendum je platné, ak sa na ňom zúčastní minimálne polovica voličov (pre porovnanie v komunálnych voľbách 2010 v Rači bola účasť 40,1%).
    http://www.viaiuris.sk/aktivity/prva-pravna-pomoc/nefungujuca-samosprava/zakladny-manual-3/odvolanie-starostu-obyvatelmi-obce.html

    Takže prosím najprv si zistite fakty, ako je možné takú závažnú vec ako odvolanie starostu urobiť a potom sa zapojte do diskusie.

    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V kvalitnej výstavbe, ktorá dourbanizuje danú lokalitu, aby sa blížila viacej k mestskejšiemu rázu nevidím problém. Napríklad na mieste, kde dnes stojí LIDL sa mohol postaviť dom v tvare "L", aby sa dotvorila uličná čiara. "Protizahusťovacie" dianie sledujem už dosť dlho, no nemôžem si pomôcť, okrajové časti mesta moc vábne častokrát nevyzerajú. Stačí sa pozrieť na panelové sídliská. Dalo by sa o tomto diskutova´t hodne veľa, viem že môj názor ide proti prúdu, ale nedalo mi sa už vyjadriť. Krasňany sú mimochodom vydarené sídlisko.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano, Krasnany su vydarene sidlisko a aj napriek tomu tu ziadny takyto projekt nie je navrhnuty. Navrhuju sa len 6-12 poschodove nezmysly, ktore su negaciou toho, co predstavuju Krasnany. Uradnici len vykonaju co im je nakazane, a aj aby si neztazili svoju pracu a ten Pimpilinsky je este schopny sa ukazovat na verejnosti. Ja byt nim, chodim kanalmi.
    Odstran z uradu Pimpilinskeho a zachranis strom. Nie je zelena ako zelena - mozno ako zelena Kmotrikovych developerov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. OK, budeme mat uzemny plan zony, ktory ani nevieme ako dopadne. Ak by aj dopadol podla predstav obyvatelov a daju im uz konecne klud, stale budu Krasnany ohrozene okolitou zastavbou ... Dolna Pekna, Male Krpate Krasnany, Male Vysoke Krasnany, Rinzle - Pinzle som bez parkoviska a zelene, Tramin cerveny neskory zber Residence, Frankovka Oranzova Street, Zlaty dul pre developera Residence, Apartmany - som v kopci, nech steka voda do pivnic tym dole, Fixle - Mixle - stavam na cierno a je mi to fuk, Pinzle - podte byvat na tradicnych vinohradoch - je to fakt zabava - okolie samy spustnuty vinohrad, ale len 5 minut do lesa, ktory v dalsom projekte iste vyrubem - nelegalne samozrejme - ako inak....a mozme pokracovat. Toto vsetko posvetene nami platenymi zastupcami.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vzhladom na deklarovanu bezzubost MC v pripade akehokolvek stavebneho projektu, dokonca aj Fixle, sa stare aj nove volebne predsavzatia kandidatov na starostu zdaju neuveritelne amaterske, smiesne az primitivne. Som zvedavy, s akymi hovadinami nas pocastuju z plagatov tento rok.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Urad kompetencie ma, len ich musi viac vyuzivat.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mam pocit, ze len taketo deklarovanie asi nebude mat uspech u volicov. V pripade, ze sucasnej garniture bude jasne vytmavene ake ma kompetencie, ale nevuyziva ich, tak to uz bude cele jasnejsie. Zda sa, ze malokto ma schopnost dientifikovat co kto moze robit a do akej miery moze jednotlive procesy ovplyvnit.

    OdpovedaťOdstrániť