Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.6.13
24
Občiansky tlak voči objemovo nezmyselným developerským projektom prináša prvé ovocie. Vo štvrtok 6. júna mestské zastupiteľstvo nezaradilo veľké projekty ako Rača - Dolná Pekná, Rača - Ohňavy alebo zmena ÚP v prípade Račany Rosso do navrhovaného balíka zmien územného plánu.


Podľa vyjadrenia mestských poslancov obstarávať sa začne iba schválený zoznam zmien a aj z týchto zmien je možné ešte vyškrtávať (napr. na základe negatívnej urbanistickej štúdie). Celé to pôjde ešte procesom SEA podľa zákona 24/2006 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Projekt Rača - Dolná Pekná (totožný projekt s názvom "Za Slovenskou Grafiou" RA/2 resp. RA/33) podľa  pôvodného materiálu, ktorý bol predložený na rokovanie v apríli,  bol zaradený do balíka. Intenzívnou komunikáciu s mestskými poslancami a mestskými klubmi sa podarilo presvedčiť väčšinu poslancov, aby tento podnet bol vyškrtnutý (projekt podporovala skupina nezávislých poslancov). Nezmyselný projekt objemovej výstavby na Peknej ceste, o ktorom píšem viac tu a tu, dostal teda nateraz jasnú červenú. Minimálne do konca roku 2014 tento projekt nebude strašiť Račanov. Bude však treba byť ostražitý, pretože čert a developer nikdy nespí :-).

Ďalšie projekty, ktoré zostali v tabuľke štyri a teda vypadli aspoň nateraz z hry, sú napríklad RA/8 (Račany Rosso) či RA/5 (Rača - Ohňavy, kde chceli zmeniť vinohrady nad daňovým úradom na stavebné pozemky). Zároveň vypadli skoro všetky projekty (mimo jedného - viac nižšie), ktoré chceli zmeniť vinice na stavebné pozemky (v lokalitách Fongy, Nová Hora, Zahumenice, Červené, Glanec, Kodnáre, Ruža, Lisovňa, Podbrezovská, Puštiaky, Kamilková ulica, Vtáčiková) a tiež projekty veľkej zástavby na Východom dostali nateraz stopku.


Jediným problémom v súčasnom návrhu zmien územného plánu ohľadom Rače je lokalita Fixle (RA/9), ktorá sa žiaľ dostala do zoznamu a navrhuje zmenu vinohradov na stavebné pozemky - malopodlažnú zástavbu. Nakoľko som viackrát uviedol, že v Rači pre zachovanie vinohradov a celého rázu krajiny je potrené dať definitívne stop na zmeny viníc na stavebné pozemky, tak zostáva úlohou presvedčiť väčšinu poslancov mestského zastupiteľstva, aby táto zmena nebola zaradená. Podľa materiálu je potrebné predložiť kladne prerokovanú urbanistickú štúdiu a myslím, že nielen stavebná komisia, ale celé zastupiteľstvo v Rači by malo prijať uznesenie o nesúhlase. Hlasovanie poslancov o návrhu starostu vypustiť túto zmenu dáva určitú nádej (iba 5 bolo priamo proti vypusteniu).

V každom prípade nezaradenie zmien územného plánu v prípadoch navrhovanej veľkoobjemovej sídliskovej výstavby Rača - Dolná Pekná, Rača - Ohňavy a zamietnutie návrhu na zvýšenie intenzity zastavanosti Račany Rosso je veľmi pozitívnou správou a týmto by som chcel poďakovať všetkým, ktorí sa o ňu zaslúžili.

Je to dôkazom toho, že ak ľudia nie sú apatickí, tak sa dajú veci meniť aj k lepšiemu. Verím, že to všetkých občiansky aktívnych ľudí v Rači povzbudí do ďalšej činnosti. 





24 komentárov:

  1. Som rad, ze mestska cast je odbornik, co trh s rezidencnou vystavbou potrebuje a absorbuje. Taktiez pevne verim, ze vyjadrenia o objemovo nezmyselnych projektoch su podlozene cislami, nie pocitom par ludi. Vacsie projekty z pokrizoveho obdobia zvycajne sposobuju tlak na ceny, pretoze sa byty v nich ponukaju za nizsie ceny ako leziaky z rokov 2007/2008. Tym padom maju zakaznici dostupnejsie byvanie a vytvaraju sa nove, mensie sidliska (vid. Slnecnice). Ale ako som spominal, podla clanku predpokladam, ze mestska cast si na tieto otazky odpovedala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den, minuly tyzden som sa dozvedel, ze existuju vinice podla nasho priezviska Kodnár - Kodnáre a dnes som sa dokonca dozvedel, ze boli zachranene. Vdaka vsetkym, co sa o to pricinili, lebo sa takto udrzuje charakter vinohradnickej obce. Neviete, kto teraz spravuje hont Kodnáre ? S pozdravom Milan Kodnár ml. rodom z Race, byvajuci vo Vajnoroch

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň, pán Kodnár, informáciu, kto spravuje hon Kodnáre Vám určite budú vedieť poskytnúť račianski vinohradníci a vinári - Miloš Máťuš, Eduard Brychta alebo Dušan Žitný, súčasný predseda račianskeho vinohradníckeho spolku.

    Vaše priezvisko sa nachádza v račišdorfských urbariálnych tabuľkách Márie Terézie z roku 1768 - v podobe Kadner.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mestská časť so "STOPom" práveže nič nemá; ako je známe, naopak podporuje výstavbu všade a STOJ čo STOJ!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. áno, starosta, „jeho“ poslanci (Miloš Máťuš, Eduard Brychta, Ján Mesároš, Katarína Dobiášová, ...), ním riadený miestny úrad (Iveta Virsíková, Martin Jóna, ...) a niektorí bývalí poslanci (Rudolf Ivičič - predseda HZDS v Rači, Jozef Mórik - Strana zelených) výstavbu podporujú stoj čo stoj - napriek volebnému programu, vďaka ktorému boli viacerí z nich vrátane starostu zvolení. dôležitejšie začína byť, že významná časť poslancov stojí v zreteľnej opozícii voči tejto „územno-rozvojovej“ politike (Michal Drotován, Mário Khandl, Miloš Jošt) a ďalší sa k nim pridali / pridávajú (Lenka Antalová Plavuchová, Jozef Házy, Cyril Sekerka, Milan Andráš, Tibor Šimoni, ...).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hlavné je, že podpiujete volebnú spoluprácu SDKU-DS a Strana zelených, ktorá má v Rači starostu, ktorý je nevoľníkom týchto developerov ???!!! Neuveriteľné!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ... spojenectvo SDKÚ-DS s Pilinského a Jónovou Stranou zelených je aj pre mňa nestráviteľné: ako možno spolupracovať na regionálnej úrovni s ľuďmi, s ktorými na lokálnej úrovni vediete zásadný hodnotový spor??

    OdpovedaťOdstrániť
  8. súhlasím. naviac. o volebnej spolupráci medzi SDKU-DS a SZ nerozhodol žiaden relevantný orgán SZ!!! predsedníctvo strany SZ o tom vôbec nerokovalo. otázka je, je vôbec takáto koalícia platná ? pretože spolupráca a podpora Pavla Freša z pohľadu SZ nie je v poriadku. Stojí to Pavlovi Frešovi za to ?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ... ktovie, či Strana zelených vôbec má nejaký relevantný orgán. Od roku 2005 ju financuje a „vlastní“ Martin Jóna, tajomník strany, ktorý mal svoju funkciu zakotvenú v stanovách ako svojho času KSČ vedúcu úlohu v spoločnosti (či ešte má neviem posúdiť, lebo dohľadať stránku a stanovy SZ sa mi nepodarilo). V roku 2008 Martin Jóna dosadil do čela strany Petra Pilinského, vtedy spoluposlanca za SZ v MZ MČ Bratislava-Rača, v roku 2010 mu to Peter Pilinský odplatil dosadením do špeciálne pre Martina Jónu vytvorenej funkcie asistenta starostu. Zlegitímnil tak jeho kuloárové podnikateľsko-developerské aktivity na MÚ Rača, v mestskom zastupiteľstve a na magistráte. Strana zelených de facto od roku 2006 nevyvíja žiadnu pozorovateľnú politickú činnosť. Špecializuje sa na politické kšeftovanie od SDĽ cez SMER až po SDKÚ-DS. Akokoľvek je to čudné, verejnosť zatiaľ jalovosť SZ neprekukla a zdá sa, že ju neprekukol ani Pavol Frešo. Asi mu peniaze, kontakty a zelený imidž SZ stoja za to, aj keď je to len falošné pozlátko, ktoré ho môže stáť znovuzvolenie za župana.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Politicku cinnost nevyvija. Ale nevyvija ani cinnost,ktoru ma v nazve. Cize,ak to zhrnieme nejedna sa o ziadnu stranu zelenych. Miesto toho,aby naplnala uznesenie EU,ze na Slovensku sa uz musia stavat domy,len s kanalizaciou dovoli ich stavat zo zumpami. Konkretne v Raci. A dnes su uz 3 s tychto domov na predaj. Cize tato developerska strana nema nic spolocne so SZ. Slovensko by skutocne potrebovalo Stranu Zelenych,ako sol.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Bohužiaľ, Jónova a Pilinského Strana zelených zďaleka nie je jediná strana na SK-politickej scéne, ktorá sa spreneveruje svojmu názvu a/alebo deklarovanému politickému programu. Táto strana a čudesné koalície, do ktorých vstupuje, sú súčasťou a zároveň výrečným dôkazom krízy politických strán na Slovensku.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ked to bude takto,ako to dnes vyplavalo na povrch,uz je zelenodeveloperom Raca mala. Potrebuju sa dostat do VUC. Hlavne Jona sa tam potrebuje dostat. Takze posledny model. Do VUC u Fresa vraj kandiduje Mrva a Zemanova. A teraz si sadnite. V Petrzalke vraj Jona.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... info, že za Raču a Vajnory budú kandidovať pani Zemanová a Mrva a za Petržalku Jóna zatiaľ nikde na nete nevisí, sú to teda asi len dohady a škoda ich komentovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dakujem vsetkym, ktori sa pricinili k tomuto vysledku za ich rozhodnutie.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. No bravoooo, a zase sa nieco vyriesilo. Na ako dlho ? 3-4 mesiace ? Na co to bolo vsetko dobre ? Aby sa developer ktory svoj zamer aj tak zrealizuje akurat s mensim oneskorenim sa vyvrsil na chytrakoch ktori si myslia ze nieco dosiahnu ked budu klast prekazky ? Akoze par don, ktory chytry inteligent s 500 eurovym platom chce klast odpor Kmotrikovi ? Ma to logiku ? Ci zase niejaky zaspatec ?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. To co tu podsuvas? Ze,ked je niekde Kmotrik tak sa p......e. Ty si co jeho tajtrlik za 600 Euro? Vsetci ludia su si rovny. Problem pre developerov bol Zvonar. A tak si vyrobili svojho starostu. Spinenim a svinstvami. Devastatorov krajiny obce a zivotneho prostredia opat odzvoni,ak si zvolime za starostu developerobijcu Pana poslanca Drotovana.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ano a z Rače sa stane zaostalá dedina, a tvoje deti či vnuci pôjdu bývať do jaskyne, kedže v rači sa už stavať nič nebude. Alebo nie, v Rači sa zavedie nový štýl bývania, tzv. viacgeneračné bývanie, čiže 8-24 ludí v jednej bytovej jednotke, to je tá správna volba. Nehovoriac o tom, že takáto zaspatosť v rozvoji mestkej časti ju može priviesť po finančnej stránke do záhuby, ale to je už asi privysoká matematika pre ludi, ktori nevedia o com hovoria, len sa radi do niečoho o čom nič nevedia miešajú. Nepodsuvam ti nič ty inteligent, len ti hovorim, že nikto nič nezmenil, len oneskoril o par mesiacov.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Developersky T.U.P.E.C. Hlavne,ze tebe to pali,ale ako osra-t ludi. Ten plebs. Co vam tu zavadzia v devastovani krajiny. Aj 3-5 mesiacov je vyhra nad developermi. Kazdy den je vyhra co sa vam zastavi vase stavanie a devastovanie razu krajiny. Kazdy den co tu budu dlhsie vinohrady. Kazdy den co tu budu lesy.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ad Anonymný 25.6.2013 1:10:00

    Petícia „Račany Rosso“ nie je proti výstavbe tohto sídliska, ale proti urbanistickou štúdiou navrhnutému variantu s nezmyselným zahustením a vyššou podlažnosťou, ktorá na malokarpatské stráne jednoducho nepatrí. Jediným „argumentom“ UŠ na presadenie už tretieho pokusu o zmenu ÚP je nenásytná chuť investora dosiahnuť vyšší zisk - aj za cenu poškodenia záujmov obyvateľov Rače a dokonca aj budúcich vlastníkov bytov na tomto sídlisku.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Vystavba moze byt, ale nemoze byt jedinym meritkom zisk developera a jeho zaujmy. Ak stavat, tak najprv vybudovat a zmodernizovat dopravnu siet, vacsi podiel zelene a nizsia zastavba, rodinne domy, vystavba novych ihrisk v ramci zelenych parkov, dostatocne parkovacie miesta...jednoducho vytvorit nove casti Race, kde sa obyvatel Race aj rad poprechadza a pokocha pohladom, posediet si na lavicke v tieni stromu a nielen obchadzat auta a obrovske budovy s asfaltovym povrchom, ktory v lete sala tak, ze sa tam neda pohybovat. Toto je dovod, preco som si oblubil Krasnany v takom stave v akom su teraz i ked mnozstvo asfaltu by mohla nahradit zamkova dlazba. Ukazte mi v BA developersky projekt aspon priblizujuci sa pomeru obyvatelov a zelene!
    Kazdy na stromy cely rok kasle, ale ked je teplo, tak kazdy vyhladava jeho tien. Tak ako sa ludia spravaju k stromom je nieco neuveritelne a pritom ide o najuzitocnejsie organanizmy pre ludi na planete.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Juraj, plne súhlasím a zároveň je mi ľúto, že svoje názory dávaš len do komentárov - omnoho viac by im „pristalo“ zaznieť v samostatných článkoch :).

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Počujte vy bojovníci za vinohrady, boli ste sa tam už niekedy pozrieť? Ja tam chodím pravidelne, mám tam pozemok, jeden z mála obrobených v okolí. Z tých pozemkov za ktoré tak bojujete, sa dá nazvať vinohradmi možno 20% ostatné je zarastené burinou černičím a agátmi a podiel buriny voči vinohradom sa každým rokom zvyšuje. Toto je podľa mňa hlavný problém Račianskych vinohradov, najprv treba aby tam tie vinohrady boli, až potom môžeme za ne bojovať. To už nech sú tam radšej rodinné domy zo záhradkami, ako súčasný stav

    OdpovedaťOdstrániť
  23. No, neviem kedy ste boli v lokalite Ohňavy, ale tak je cca 80% vinohradov riadne obrobených PD Vnohrady.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ha, ked developer kupi pozemok, posledne co bude robit je udrziavat vinahrad fit...bol by blazon keby tak robil a hned mate odpoved, preco je ich tolko v takom zlom stave, nielen Ohnavy.

    OdpovedaťOdstrániť