Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

2.12.14
6
V poslednej dobe sa na mňa obracia stále viac ľudí a pýtajú sa, čo za veľkú jamu to vznika pri vstupe do lesoparku na Peknej ceste. V tomto článku popíšem o aký projekt ide - dôvody, prečo vznikol v danom objeme treba smerovať na súčasného starostu Pilinského, ktorý ho komplet celý povolil.

V tejto jame aktuálne vzniká podzemná garáž a jedno podzemné zapustené podlažie (to je iba vo väčšom bloku A) dvoch budov, ktoré budú mať tri nadzemné podlažia. Vznikne v nich 54 tzv. apartmánov (21 dvojizbových a 33 trojizbových) - nakoľko územný plán povoľuje bývanie na tom mieste iba v obmedzenej miere, tak sa to obišlo vyhlásením objektu za "penzión". Takýto objekt nielenže má nižšie nároky na parkovacie miesta, ale aj neumožňuje trvalé bývanie - nájomníci teda do kasy Rače neprinesú nič. Celé stavebné povolenie podpísané starostom Pilinským je uverejnené tu. Za projektom je spoločnosť DOM SYSTÉM, s.r.o. a v roku 2011 ho vybavoval Martin J.




Je veľmi podivné, že záväzné stanovisko (našťastie už ex-)primátora Ftáčnika obsahuje projekt 21 apartmánov a 33 izieb so zázemím. V stavebnom povolení však už je 21 dvojizbových apartmánov a 33 trojizbových apartmánov! V rámci bytov je to väčšia stavba a viac bytov (apartmánov) ako napr. stredný 9-poschodový bytový dom Na pasekách (kde je 36 3-izbových a 18 1 -izbových bytov vo dvoch vchodoch, tj. spolu 126 izieb - v prípade "penziónu Pekná cesta" je to 141 izieb) - to len pre lepšiu predstavivosť o aký objem bytov (resp. tzv. apartmánov) ide.



Nasledujúce štyri roky budem v každom článku o projektoch, ktoré povolil súčasný starosta uvádzať súhrnné číslo. Začíname na 54 apartmánoch a čochvíľa po prvom výkope projektu Malé Krasňany sa toto číslo výrazne zvýši. Aby nevznikli nezrovnalosti o zodpovednosti, tak pôjde o väčšie projekty (min. 20 bytov resp. apartmánov), kde bolo vydané aj územné aj stavebné povolenie za jeho pôsobenia a kde fyzicky začali kopať.

PS: Nakoľko na našu činnosť Spolu pre Raču (vydávanie novín, webka, informovanie ľudí) sú potrebné financie, ak máte možnosť, transparentný účet 5057186515/0900 je stále funkčný a príspevky sú vítané. Ďakujem.

Michal Drotován

www.facebook.com/michal.drotovan
www.drotovan.sk
https://www.facebook.com/spolupreracu

6 komentárov:

  1. Stanovisko starostu Pilinského k projektu Penzión Krasňany, uverejnené dnes v uzavretej FB-skupine Račania:

    „Osobne ma mrzí, že pán poslanec Drotován po neho neúspešnej kandidatúre v novembrových komunálnych voľbách, ďalej pokračuje vo svojej konfrontačnej demagogickej politike, namiesto toho,aby sme začali konečne ťahať za jeden spoločný koniec.

    Takže ako to v skutočnosti je s projektom Penzion Krasnany na Peknej ceste? Takto vidím veci ja ako štatutár stavebného úradu, ktorý sa musí pri povoľovaní investičnej výstavby držať predpisov (UP Hlavného mesta) a zákonov (Stavebný zakon).

    Plocha, na ktorej je „veľká diera“, o ktorej sa zmieňuje p. Drotován, sa dostala do územného plánu na zastavanie – s funkciou občianska vybavenosť ešte v roku 1998, pričom takto definovaný územný plán umožňuje umiestnenie penziónu, ktorý tu má vzniknúť. Na rozdiel od minulosti - od r. 2011, tzn. od kedy som v Rači starostom ja, majú o všetkých väčších stavbách povoľovaných v Mestskej časti Bratislava Rača informáciu aj poslanci odbornej komisie, s možnosťou diskusie na konkrétnu tému. Takáto informácia bola poslancom poskytnutá aj o podaní žiadosti investora o územné rozhodnutie na penzión na Peknej ceste v januári 2013 na Komisii výstavby, územného plánovania, cestného hospodárstva, životného prostredia a verejného poriadku, ktorej členom je aj p. Drotován. Zaujímavé, že sa vtedy neozval a neohradil ani jediným slovom.

    Stavba bola povolená v súlade s vydaným záväzným stanoviskom hlavného mesta a to jednak svojim objemom (dve nadzemné podlažia+ jedno ustupujúce NP ), ako aj svojou funkciou (občianska vybavenosť=penzión). Hlavné mesto použilo pojmy 21 apartmánov a 33 izieb so zázemím. Stavebný úrad podľa presnejšej projektovej dokumentácie v stavebnom povolení uvádza údaj 21 2-izbových apartmánov a 33 1-izbových apartmánov (v stavebnom povolení bolo omylom uvedené 33 3-izbových apartmánov), dohromady teda 54 apartmánov. Chyba nastala v písaní a ešte v septembri a bola riadne opravená. Namiesto toho, aby si Drotován ako poslanec MČ a člen komisie prípadnú chybu overil, nebodaj na ňu kolegiálne upozornil, šíri medzi ľudí klamstvá a paniku.

    Investor postaví v objekte aj podzemné parkovisko, čím sa časť parkovacích miest presunie pod budovu. Drotovánovi vadí aj to. Je to o to absurdnejšie, že v prípade Krasňanského domu na Černockého ul. Drotován namietal, že tam nie je podzemné parkovisko, ale parkuje sa na povrchu. Teraz mu zase vadí presný opak .

    Pozitívne sa dá chápať aj otázka dane z nehnuteľnosti. Kým za byt sa v Rači platí 0,39 eura na m² podlahovej plochy bytu, za nebytové priestory, aké majú byť v penzióne, vlastník odvedie do našej a magistrátnej kasy 1,15 eura za m² podlahovej plochy nebytového priestoru, teda takmer 3krát viac!

    A nakoniec, kým dlhé roky sa v tejto lokalite v opustených záhradných chatkách zdržovali neprispôsobiví bezdomovci, ktorí po nociach vykrádali záhradkársku oblasť, teraz tu vznikne v súlade so všetkými územnoplánovacími podmienkami moderný penzión.

    Na záver chcem všetkých obyvateľov našej mestskej časti ubezpečiť, že počas svojho starostovania nikdy nepodporím zmenu účelu využitia stavby z penziónu na bytový dom.“

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... no pekne: namiesto verejného ospravedlnenia sa ZA VLASTNÚ CHYBU v stavebnom povolení starosta zjazdí za jej „neoverenie“ Michala Drotována a obviní ho zo šírenia klamstiev a paniky .

    aby toho nebolo málo, starosta ešte autorovi podsunie námietky voči podzemnému parkovisku, hoci v článku ich budete hľadať márne. a jasné, hanopis uverejní v uzavretej FB-skupine Račania a nie tam, kde je verejne prístupný pôvodný text a kde môže výmenu názorov starostu a poslanca sledovať KTOKOĽVEK.

    falošná hra Petra Pilinského zjavne pokračuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Reakcia na stanovisko starostu P. Pilinskeho k projektu Penzión Krasňany:
    "Osobne ma mrzí, že pán poslanec Drotován po neho neúspešnej kandidatúre v novembrových komunálnych voľbách, ďalej pokračuje vo svojej konfrontačnej demagogickej politike, namiesto toho, aby sme začali konečne ťahať za jeden spoločný koniec."
    V prípade zastavania, zahusťovania a nezmyselných developerských projektov mám diametrálne odlišný názor ako súčasný starosta - to bol aj hlavný dôvod, prečo som kandidoval. Napriek špinavej kampani z jeho strany a zo strany jeho tímu (námatkovo uvediem šírenie klamstiev, že zruším futbal v Rači, že môžem za výstavbu na Hagarovej, priamo znevažoval obyvateľov Východného a iné ďalšie vyplakávania) som získal najväčší počet hlasov na poslanca v histórii Rače. A napriek šíreniu klamstiev z jeho strany, že sa mám vzdať v prospech Veselskej či že mám jemu odoberať hlasy, aby vyhrala Veselská - prakticky bez podpory politických strán (prínos SDKÚ-DS a OKS bol diplomaticky povedané otázny) som získal viac ako 2300 hlasov a napríklad po sčítaní Krasňan a Východného by som vyhral.
    Mňa volili ľudia, ktorí nechcú súčasného starostu, preto ak by som s ním paktoval stratil by som ich dôveru a aj svoju tvár. To však neznamená, že dobrý projekt kohokoľvek nepodporím - tak ako tomu bolo aj doteraz.
    Ak niekto robí konfrontačnú demagogickú kampaň, tak sú to ľudia, ktorých má starosta na špinavú prácu - ako "novinár" Bednarič. Tradične cez nepodpísané články na webe alebo cez Račan. Ja píšem a vystupujem pod svojim menom. Nepotrebujem žiadne platené PR oddelenie.
    "Takže ako to v skutočnosti je s projektom Penzion Krasnany na Peknej ceste? Takto vidím veci ja ako štatutár stavebného úradu, ktorý sa musí pri povoľovaní investičnej výstavby držať predpisov (UP Hlavného mesta) a zákonov (Stavebný zakon).
    Plocha, na ktorej je „veľká diera“, o ktorej sa zmieňuje p. Drotován, sa dostala do územného plánu na zastavanie – s funkciou občianska vybavenosť ešte v roku 1998, pričom takto definovaný územný plán umožňuje umiestnenie penziónu, ktorý tu má vzniknúť."
    Takže ak územný plán umožňuje niečo stavať, automaticky to tam musí stáť? Načo je potom stavebný úrad? Prečo potom starosta útočí na Zvonára za projekt Radničné námestie (kde mimochodom sám ako vtedajší poslanec hlasoval za predaj Kmotríkovi - a aj žiak ZŠ vie, že dlhodobý prenájom a predaj sú odlišné veci z hľadiska pák na výstavbu)? Zvonár ho tiež povolil v súlade s územným plánom. Alebo nezmyselné projekty Zvonára sú automaticky zlé a nezmyslené projekty Pilinského sú automaticky dobré?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. "Na rozdiel od minulosti - od r. 2011, tzn. od kedy som v Rači starostom ja, majú o všetkých väčších stavbách povoľovaných v Mestskej časti Bratislava Rača informáciu aj poslanci odbornej komisie, s možnosťou diskusie na konkrétnu tému. Takáto informácia bola poslancom poskytnutá aj o podaní žiadosti investora o územné rozhodnutie na penzión na Peknej ceste v januári 2013 na Komisii výstavby, územného plánovania, cestného hospodárstva, životného prostredia a verejného poriadku, ktorej členom je aj p. Drotován. Zaujímavé, že sa vtedy neozval a neohradil ani jediným slovom."
    O mojich pripomienkach k projektu (napr. problém Račianskeho potoku) samozrejme starosta nevie, pretože sa na komisiách spravidla skoro nikdy nezúčastňuje. Uznávam, že je moja chyba, že som nepostrehol, že ide o projekt s až 54 apartmánmi - o projekte však nikde nebolo informované a stavebné povolenie vydané v lete som nezachytil - je snáď každému jasné, že ak by som o tom vedel viac, tak by som to logicky asi zverejnil pred voľbami nie? Ak starosta všade hľadá konšpirácie, tak dôvod zverejnenia je jednoduchý - pýtali sa ma na tú jamu viacerí ľudia a pravidelne tade chodím behať - preto som si zistil cez verejne dostupné informácie veci, ktoré som uverejnil.
    "Stavba bola povolená v súlade s vydaným záväzným stanoviskom hlavného mesta a to jednak svojim objemom (dve nadzemné podlažia+ jedno ustupujúce NP ), ako aj svojou funkciou (občianska vybavenosť=penzión). Hlavné mesto použilo pojmy 21 apartmánov a 33 izieb so zázemím. Stavebný úrad podľa presnejšej projektovej dokumentácie v stavebnom povolení uvádza údaj 21 2-izbových apartmánov a 33 1-izbových apartmánov (v stavebnom povolení bolo omylom uvedené 33 3-izbových apartmánov), dohromady teda 54 apartmánov. Chyba nastala v písaní a ešte v septembri a bola riadne opravená. Namiesto toho, aby si Drotován ako poslanec MČ a člen komisie prípadnú chybu overil, nebodaj na ňu kolegiálne upozornil, šíri medzi ľudí klamstvá a paniku."
    O tom, že nastala chyba v písaní v tak zásadnej veci nemohol nikto mať ani tušenie - mimo toho stále som nenašiel na verejnej tabuli opravu - nech ju starosta zverejní písomne. Ako si to starosta predstavuje, že všetky stavebné povolenia ním riadne podpísané budem považovať za chybné a teda budem v nich hľadať chybu ako v cvičení z pravopisu?
    V čom šírim klamstvá? Vychádzal som z verejne dostupného právoplatného stavebného povolenia.
    V čom šírim paniku? Projekt vzniká a ľudia majú právo o ňom všetko vedieť - prečo o ňom v žiadnom obecnom médiu nebolo ani slovo?
    "Investor postaví v objekte aj podzemné parkovisko, čím sa časť parkovacích miest presunie pod budovu. Drotovánovi vadí aj to. Je to o to absurdnejšie, že v prípade Krasňanského domu na Černockého ul. Drotován namietal, že tam nie je podzemné parkovisko, ale parkuje sa na povrchu. Teraz mu zase vadí presný opak ."
    Nerozumiem, prečo starosta klame - čo ho k tomu vedie? Nikde nespomínam, že mi vadia parkovacie miesta pod zemou. Prečo teda tvrdí takéto nezmysly? Skôr je otázne, prečo veľká časť parkovacích miest je opäť nad zemou, čo spôsobí v prípade návalových dažďov z Karpát opäť menšiu retenciu daného územia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. "Pozitívne sa dá chápať aj otázka dane z nehnuteľnosti. Kým za byt sa v Rači platí 0,39 eura na m² podlahovej plochy bytu, za nebytové priestory, aké majú byť v penzióne, vlastník odvedie do našej a magistrátnej kasy 1,15 eura za m² podlahovej plochy nebytového priestoru, teda takmer 3krát viac!
    A nakoniec, kým dlhé roky sa v tejto lokalite v opustených záhradných chatkách zdržovali neprispôsobiví bezdomovci, ktorí po nociach vykrádali záhradkársku oblasť, teraz tu vznikne v súlade so všetkými územnoplánovacími podmienkami moderný penzión.
    Na záver chcem všetkých obyvateľov našej mestskej časti ubezpečiť, že počas svojho starostovania nikdy nepodporím zmenu účelu využitia stavby z penziónu na bytový dom."

    Moja poznámka sa týkala trvalého bydliska - v každom prípade po dostavaní objektu budem veľmi pozorne sledovať kataster a daný objekt - či jednotlivé "apartmány" nezačnú meniť majiteľov - pretože ak to má byť penzión, tak má mať rovnakých vlastníkov - alebo si viete predstaviť, že by v penziónoch či hoteloch vlastnil každú izbu niekto iní? A k tým bezdomovcom - neschopnosť mestskej polície má byť dôvodom výstavby? V zmysle tejto "logiky" by potom bolo lepšie ako vytlačiť bezdomovcov z parkov zastavať ich? Uvidíme aký moderný penzión to bude - už jeho umiestnenie neďaleko hlučnej továrne Grafie napovedá, že veľa hviezdičiek nebude mať.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na komisii v januári, na ktorú sa odvoláva starosta žiaden taký bod na prerokovanie nebol:
    http://raca.sk/assets/Uploads/KVURD-aPVP-.1-16.1.2013.pdf

    OdpovedaťOdstrániť