Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.11.12
31
V poslednej dobe sa v Rači roztrhlo vrece s nezmyselnými návrhmi developerov, ako maximálne využiť svoje rôzne nadobudnuté pozemky. Keďže sa však jedná o projekty, ktoré nie sú v súlade s územným plánom, tak sa ich dá ešte veľmi reálne zablokovať. Spoločné majú jednu vec - jedná sa o viacpodlažnú bytovú zástavbu bez riešenia už teraz katastrofálnej dopravnej situácie v Rači, bez riešenia umiestnenia detí do materských škôl a zaberanie ďalšieho územia na zastavanie.

1. Projekt Kmotríka - Račany Rosso

Tento projekt jednoznačne vyhráva v súťaži o najnezmyselnejší projekt. Na konci Komisárok, vedľa otočiska električiek navrhuje developer Kmotrík vybudovať veľké bytové centrum, ktoré by malo mať viac ako 850 bytov pre viac ako 2500 obyvateľov. Projekt by nielen zastaval vinohrady, ale hlavne by očakával výrazne zvýšenie podlažnosti a zastavanosti ako súčasný územný plán povoľuje. Katastrofálnu situáciu s dopravou v Rači nerieši a naopak chce pridať v rannej špičke ďalších minimálne 430 áut/hodina (dopravnú štúdiu zatiaľ nikto nevidel), tiež v projekte tvrdia, že vraj v Rači je pri súčasných kapacitách rezerva 60 miest v škôlkach (čo je pri poradovníku absolútny nezmysel) a teda postačuje vytvoriť priestory pre cca 30 detí. Projekt tiež navrhuje výrazne zintenzívniť dopravu napojením na Podbrezovskú ulicu, ktorá nemá vybudovaný žiaden chodník a teda chodci väčšinou musia chodiť po ceste (vrátane starých ľudí z domova dôchodcov).
Celý nezmyselný návrh je uverejnený tu (dokumenty na stiahnutie).




2. Projekt Grunt - Dolná Pekná cesta

Ďalším "skvelým" nápadom je projekt spoločnosti Grunt, ktorá chce postaviť nové bytovky (niekoľko stoviek) nad Slovenskou grafiou na Peknej ceste. Tento projekt opäť nielenže je nezmyselne postavený vedľa priemyselného podniku (zhodou náhod Kmotríka), ale opäť by v prípade realizácie spôsobil ďalšie dopravné problémy v území. Pekná cesta je už teraz ráno totálne upchaná - dôvodom je mimo iného odfláknutý projekt Slanec (k. ú. Nové Mesto, problémy však iba v Rači - školy, škôlky, infraštruktúra atď.) - tento projekt realizoval práve Grunt. A tento Grunt opäť sľubuje, že bla-bla-bla a už mu to snáď nikto neuverí. Jednoducho do realizácie predĺženia Galvaniho ulice je nezmyselné uvažovať o väčšej výstavbe bytov v Rači. Nehovoriac o tom, že navrhnutý projekt by sa skladal zo šesťposchodových bytoviek, bol by na kopci a tie bytovky by boli vyššie ako zástavba v dolných Krasňanoch (a rozdiel by ešte umocnila vyššia nadmorská výška). Takže projekt je nezmysel a ak tam má byť nejaká zástavba, tak maximálne tzv. vilové domy. Keďže to je všetko vedľa dosť hlučného a smradľavého podniku, tak je skôr predpoklad, že developer by tam pretlačil najskôr stovky jednoizbových bytov.




3. Projekt Grunt - Ohnavy

Nakoľko spoločnosť Grunt (spoločne s Kmotríkom a Vila Víno Rača) vlastní polovicu Rače, tak ďalší projekt nadväzujúci na Slanec navrhujú opäť oni. Jedná sa o návrh na zmenu územného plánu z viníc na viacpodlažnú zástavbu (opäť čarovné slovko - cca 6 podlaží - v skutočnosti často v realite o zopár viac).
Tento projekt je opäť bez vyriešenia predĺženia Galvaniho dopravným nezmyslom. Polovica Krasňan by tak ústila do lieviku na Račianskej ulici (už teraz maximálne upchanej počas špičky) pred dopravným podnikom. O podobných projektoch sa dá uvažovať buď po predĺžení Galvaniho alebo vybudovaním kvalitnej a rýchlej koľajovej dopravy (buď zvýšením počtu a kvality električiek z preferenciou z Rače alebo vybudovaním projektu TEN-T 17). Dovtedy je tento návrh nezmysel.


Výhodou týchto návrhov je to, že sú na začiatku cesty, teda ich momentálne nie je možné postaviť. Treba robiť všetko preto, aby do vybudovania dopravnej infraštruktúry, škôl a škôlok tieto projekty ostali iba v snoch developerov. Prvou fázou je informovanie obyvateľov Rače - to sa snažím urobiť aj týmto blogom. Ako poslanec MZ Bratislava - Rača som jednoznačne proti zmenám územného plánu v popísaných projektoch a tiež pokračujem vo svojom hlasovaní proti akejkoľvek zmene vinohradov na stavebné pozemky. Napíšte mi v diskusii, čo si o daných projektoch v súčasnej dopravnej situácii na Račianskej ulici myslíte. Pripomienky mi môžete k tomu článku alebo tak všeobecne písať aj na e-mail drotovan(zavináč)yahoo.com.

Mapy sú prebrané z www.maps.google.sk, vizualizácia projektu Račany Rosso a dokumentácia projektu Dolná Pekná cesta sú prebrané z materiálov predložených spoločnosťami Račany Rosso, s.r.o. a Grunt, s.r.o. stavebnej komisii. 





31 komentárov:

  1. Z uvedených „projektov“ mám ako-tak preštudovanú len urbanistickú štúdiu (UŠ) Račany Rosso a v jej prípade sa plne stotožňujem s názorom autora článku.

    Pár poznámok:

    1) UŠ je po ZaD 2 k ÚPN (Zmeny a doplnky k Územnému plánu) z roku 2007 ďalším pokusom developerov a investorov „salámovou metódou“ intenzifikovať hustotu osídlenia lokality za Komisárkami smerom na Sv. Jur.

    2) UŠ presadzuje viacpodlažnú výstavbu na úkor pôvodne navrhovaných rodinných domov a navrhuje aj výstavbu výškových činžiakov (cca 10 - 11 poschodí)

    3) v prvej etape sa má realizovať hlavne viacpodlažná a výšková zástavba, a tak sa dá predpokladať, že v blízkej budúcnosti prídu pokusy hustotu osídlenia ešte viac intenzifikovať (2. etapa - sektor C o výmere 45 385 m2)

    4) UŠ opisuje vplyv sídliska Račany Rosso na dopravnú záťaž MČ Rača vo veľmi optimistických farbách (nevšimol som si, že by bola niekde zmienka o záťaži, ktorú priesol Kaufland a prinesie vybudovanie Radničného námestia) - cudne uvádza, že „v špičkovej hodine bude z areálu vystupovať do Púchovskej ul. cca 430 skut. osobných vozidiel“

    5) hustota osídlenia Račany Rosso bude cca 2x vyššia než v prípade Komisárok a Račany Bianco - táto skutočnosť je maskovaná tým, že hustota sa vyčísľuje len spolu s Komisárkami a Račany Bianco, takže nárast sa nezdá byť taký dramatický

    6) Račany Rosso zlikvidujú cca 6 hektárov viníc a budú nástupišťom pre likvidovanie ďalších


    Na záver:

    Ako uvedené projekty developerov a investorov vnímajú a verejne reflektujú vedúca územného plánovania Ing. arch. Virsíková? starosta Peter Pilinský? vicestarosta Miloš Máťuš? asistent starostu Martin Jóna? býv. poslanec a zelený aktivista Jozef Mórik?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mimochodom, výborne napísaný článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pridám zámer "Zrkadliská", tam chce developer zrušiť parkovisko a postaviť polyfunkčný objekt! Súradnice: 48,204432, 17,149293.

    https://maps.google.com/maps?q=He%C4%8Dkova,+Ra%C4%8Da,+Slovensk%C3%A1+republika&hl=sk&ie=UTF8&ll=48.204434,17.149341&spn=0.001475,0.003484&sll=37.0625,-95.677068&sspn=56.637293,114.169922&oq=he%C4%8Dkova&t=h&hnear=He%C4%8Dkova,+Ra%C4%8Da,+Slovensk%C3%A1+republika&z=19

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ... akoby sa developeri do našej MĆ zamilovali :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Minule som bol vo vinohradoch behat a myslim, ze by z nich bol po vycisteni krasny park, ved prechadzky medzi vinicami vedia byt nadherne. Cele to zastavat je nehorazny nezmysel...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Obrábané vinohrady ani netreba čistiť, svoje čaro majú už samy o sebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Súhlasím s "odfláknutým projektom Slanec". Bývam tam a v podstate okrem nádhernej lokality sa nedá vôbec hovoriť o akýchkoľvek iných benefitoch. Ak má Grunt, či ktorýkoľvek iný, zastavať toto unikátne prostredie podobnými nezmyslami a úplne tým paralyzovať dopravu, tak som jednoznačne proti.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ...developeri sa do Race nezamilovali. Len si idu zurocit vlozene peniazky do volieb v roku 2010. Len o tomto boli volby. A,ze zeleny. Obcan naletel,lebo si naivne myslel,ze zeleny su proti vystavbe. Oni totiz niesu zeleny,ale su to prave spominani developeri. Klikni si napr.meno Jona do zoznamu firiem. A kto je Jona? asistent starostu v Raci.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Voľby 2010 neboli len o tom. Boli aj o nespokojnosti so starostom Zvonárom a jeho 25-členným červeno-zeleno-neviem-akým koaličným valcom. Už zvonárovské vedenie išlo developerom na ruku, starosta Pilinský a ľudia okolo neho v tejto línii „nenápadne“ pokračujú. Viacerí poslanci z rokov 2006 až 2010 poslancujú dodnes alebo sa presunuli na menej viditeľné no vplyvné pozície - niektorí napriek tomu, že za poslancov neboli zvolení (Mórik) alebo nekandidovali (Jóna).

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Osobne ocenujem ze je tu snaha o ochranu race p. Drotovan, a mal by som byt v podstate rad ze aspon nieco poslanci robia, ale! Viac ako boj za zachovanie sucasneho stavu by som viac ocenil energiu vynalozenu za rozvoj race.

    Ako sam vravite predlzenie galvaniho ulice, TENT, tunel popod karpaty, uzavretie elektrickoveho okruhu s vetvou na starej vajnorskej alebo aj drobnost ako priamy spoj k avionu. Mnohe z tychto projektov vyrazne pomozu doprave v raci a bratislave a hlavne vyriesenim tychto problemov sa do velkej miery vyriesia aj vami spominane problemy. Mozno to presahuje vase kompetencie, ale tam kde sa chce, tam je cesta. Zastavenim tychto projektov sa zachova sucasny nevyhovujuci stav, byt vami sa snazim vyuzit energiu produktivne. Kazdopadne drzim palce hlavne pri rieseni racianskej dopravy.

    MT

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Miro, keď vieš o nejakých porovnateľných developerských projektoch odsúhlasených za Zvonára (okrem Radničné námestie, ktoré začal Bielik) daj vedieť. Ďalej by ma zaujímalo, čo prevalcoval zvonárovský "valec", to by som chcel vedieť, lebo som ho volil a aby som nemusel ľutovať.
    O Trojici Jóna (spomínaný Grunt)-Pilinský-Mórik sa už dávno hovorilo, ešte pred voľbami a súčasnosť len potvrdzuje, že to, že zastupujú záujmy developerov je len pravda. Lukáš

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň pán "MT", čo sa týka riešenia dopravy, tak veľmi aktívne komunikujem s predsedom dopravnej komisie na mestskom zastupiteľstve a tiež s DPB - tiež sa nejaké veci riešili s BSK. Ako však uvádzate, priame kompetencie tam žiadne nemám, takže ide skôr o diskusiu a presviedčanie. Žiaľ projekt TEN-T Ficova vláda odpísala... Napriek tomu, že tam už je projektová dokumentácia.
    Článok nie je o zachovaní súčasného nevyhovujúceho stavu - článok je o tom, že podobné projekty do vyriešenia tohto nevyhovujúceho stavu sú nezmyslom. Developeri nemajú žiaden záujem tiež túto situáciu riešiť - chcú len zastavať pozemok a o žiadnych združených investíciach nechcú ani počuť.

    S pozdravom

    MD

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Drotován K +

    kompetencie má však starosta Pilinský, ktorý je aj mestským poslancom, ale to by nesmel mať prepojenia na developerov. Lukáš

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Lukáš, za zvonárovského vedenia bol napríklad schválený ÚPN hl. mesta (rok 2007) a neskôr boli odsúhlasené jeho Zmeny a doplnky 01 a 02. Vďaka týmto územno-plánovacím dokumentom sa rozhodlo o výstavbe v lokalite, kde chce dnes Kmotrík stavať Račany Rosso. Postupovalo sa salámovou metódou: na samom začiatku bola aj pre Račanov vcelku atraktívna koncepcia výstavby rodinných domov, potom sa tento koncept zmenil na nízkopodlažnú zástavbu. Dnes za Pilinského sa v tomto trende „len“ pokračuje a Kmotrík prichádza s ideou postaviť tam činžiaky.

    Prístup zvonárovského vedenia k takýmto procesom ilustruje napr. článok „Nesvojprávna Rača?!“ uverejnený v roku 2008 v kritických novinách Fair-play v Rači (http://www.fair-play.sk/vraci/PDF/FPvR_08_02_web.pdf).

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Miro, nepresvedčil si ma :-), chvalabohu, už som sa bál, že sa nebudem môcť pozrieť do zrkadla. Malopodlažná výstavba, to mi odľahlo. Takže sa za Zvonára postavil napr. Kaufland, ak sa dobre pamätám. Navrhujem, aby sme sa radšej venovali developerskej zelenej trojici Jóna-Pilinský-Mórik. Inak by sme sa v duchu toho čo píšeš, museli vrátiť do doby Pajdlhausera, Strniska aj Bielika. Za Strniska bola najväčšia zmena územného plánu, kedy padli vinice. Lukáš

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Lukáš, nebolo mojím cieľom ťa presvedčiť, ani dať vyčerpávajúci odpočet „hriechov“ zvonárovského koaličného valca :). Súhlasím, že pod týmto článkom je správne držať sa autorom nastolenej témy a zásady „padni komu padni“.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Michal, oceňujem tvoju odvahu zverejňovať takéto zlé projekty pre občanov. Mám však otázku, kedysi som čítala na diskusiách, že práve GRUNT mal byť sponzorom Pilinského a platiť mu kampaň. Je to tak, vieš o tom niečo bližšie? To totiž všetko vysvetľuje. Ala

    OdpovedaťOdstrániť
  18. K tejto otázke niekoľko predvolebných citátov z článku "Odpočet Jána Zvonára (Smer-SD)" (Michal Drotován, http://drotovan.blog.sme.sk/, utorok 2. novembra 2010 13:45):

    Pilinský nie je morálnym kandidátom. Stojí za ním veľká developerská skupina GRUNT s. r. o. ktorá zastavala vinohrady v Krasňanoch a chce zastavať aj račianske vinohrady, najlepšie úplne pod lesom kvôli výhľadu.
    Tibor Mucha 03.11.2010 7:31

    Mne v auguste hovoril Peter Pilinský, že mu časť kampane bude platiť Grunt, v septembri hovoril, že nie, len sa s nimi pozná. Takže najlepšie je tú otázku smerovať priamo na neho. Ideálne by bolo, ak by pred voľbami zverejnil (a nielen on ale VŠETCI) kompletné vyúčtovanie kampane.
    Michal Drotovan 03.11.2010 11:27

    Grunt s.r.o. je developerská firma, ktorá zastavala vinohrady na Peknej, bol v nej aj Váš tajomník Jóna, ste zelení s touto developerskou firmou úplne prepojení a Grunt financuje Pilinského veľkolepú kampaň. On sa totiž prostoreko pochválil aj inde a nie len pred p. Drotovánom. Grunt ... ničia životné prostredie a mohli by o tom rozprávať aj obyvatelia Chorvátskeho Grobu a Vajnor. Starosta Mrva a župan Frešo musia teraz urobiť všetko, čo sa dá, aby ich zastavili. Čo bude musieť dať Pilinský tejto developperskej firme by mal povedať on, ale určite pomôcť zničiť ďalšie vinohrady v Rači.
    Tibor Mucha 03.11.2010 22:45

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pilinský + Jóna = Grunt .... už to chopok Milan :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Obchodný register SR (http://orsr.sk/vypis.asp?ID=54969&SID=2&P=1) hovorí toto:

    Obchodné meno: GRUNT, a.s. (od: 20.04.2005)
    Sídlo: Horská 11/C, Bratislava 831 52 (od: 20.09.2011)
    Štatutárny orgán: predstavenstvo (od: 20.04.2005)
    Mgr. Martin Šujanský - predseda (od: 20.04.2005)
    Hagarova 3
    Bratislava
    831 05
    Andrej Liday - člen predstavenstva (od: 18.03.2011)
    Na Grunte 7
    Bratislava
    831 52

    OdpovedaťOdstrániť
  21. "Mne v auguste hovoril Peter Pilinský, že mu časť kampane bude platiť Grunt, v septembri hovoril, že nie, len sa s nimi pozná." - napísal Michal Drotovan 03.11.2010 11:27 v diskusii na SME. A zrazu tu má GRUNT veľké plány v Rači. Zdá sa Vám to náhoda? Mne nie, nie je zaujímavé, kto je napísaný v OR, ale aké sú styky.
    V tej istej diskusii už pred voľbami 3. 11. 2010 napísal Tibor Mucha "Čo bude musieť dať Pilinský tejto developperskej firme by mal povedať on, ale určite pomôcť zničiť ďalšie vinohrady v Rači." Je to náhoda, že sa to teraz deje?
    Prepojenie Jóna-Pilinský-developeri úplne kričí.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ad koment zo 17.11.2012 10:48:00

    Ak vieš niečo o stykoch Gruntu so starostom a jeho asistentom, napíš to sem.

    Prepojenie Jóna-Pilinský-developeri treba buď preukázať alebo vyvrátiť. Na súde sa dokazuje vina, v politike nevina - na ťahu je teda starosta. Podozrenia poľahky vyvráti činmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ja len pre pripomenutie -aké heslo mal p.Jona na bilborde pri Peknej ceste pred predošlými voľbami " Naučím Vás v Rači žiť " chýbal mu tam pre istotu iba výkričník .
    Len nech si dá Pilinský pokoj aby nedopadol ako Bielik tiež si myslel že hrá s vysokou kaktou a oni mu dali do rúk čierneho Petra.
    Ale treba Vám poďakovať páni že máte záujem o verejné veci a to je v Rači veľká zmena -pozitívna zmena . Len to prosím nevzdávať . Rača vďaka svojej polohe bola vždy v záujme podobných " šibalov " .

    OdpovedaťOdstrániť
  24. „Šibali“ majú záujem nielen o Raču, viď napr. článok „Zlatokopi v samospráve“ (http://miro-scibrany.racan.sk/2012/07/zlatokopi-v-samosprave.html).

    A áno, komunálny priestor zmení k lepšiemu len záujem ľudí o veci verejné a aspoň sem-tam nejaký poslanec s rovnou chrbtovou kosťou.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Keď čítam vyššie, že:
    "Obchodné meno: GRUNT, a.s., Mgr. Martin Šujanský - predseda",
    tak si spomínam, že zmieňovaného Šujanského a starostu Pilinského som videl na viacerých uzavretých akciách spoločne, majú spoločných kamarátov (okrem iných napríklad pán Kutka - riaditeľ Bratislavských mestských lesov) a celkovo to do seba tuším pekne zapadá.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Toto čo tu všetko píšete je ozaj veľmi dobre. Vinohrady patria k Rači. Ale zamyslel sa niekto nad tým ako aj tie vyinohrady vyzeraju? Neobrobené, jednoducho hrôza na ne pozerať. Koľkí z Vás robia aspoň kúsok vinohradu? Nikto tie vinohrady obrábať nebude, lebo táto práca je drahá a samozrejme ťažká.Nemalo by sa uvažovať nad tým , že ak nechceme mať takéto spustošené vinohrady, niečo spraviť preto,aby sa tieto vinice vratili do stavov za starých čias a boli aj prechádzky medzi nimi pastvou na oči? Bijeme sa o zachovanie viníc, zelene ale nepozeráme sa ako to všetko spustošene vyzerá.
    Takze by bolo dobre sa zamyslieť nad tým. Koľkí z Vás obrábajú alebo obrábali aspoň kúsok vinice?

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Jedna Lidayova vraj sefovala na Junackej ul.vo FNM. Ale urcite nema nic s Andrejom Lidayom...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Soňa Lidayová nešéfovala vo FNM, bola šéfkou Krajského pozemkového úradu v Bratislave (viď napr. článok http://www.sme.sk/c/2635843/ceny-pozemkov-rastu-a-tak-skoro-sa-nezastavia.html#ixzz2Cf4b6LjJ). Z tejto pozície výrazne zasahovala aj do diania okolo pozemkov v Rači, osobitne do reštitúcií pozemkov urbárskeho spoločenstva. Málo ľudí v Rači vie, že niekoľko desiatok hektárov pasienkového urbáru sa presunulo z vlastníctva drobných podielnikov US na listy vlastníctva Villa Vino Rača.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. ad koment z 19.11.2012 9:51:00

    Vrátiť sa po desiatkach rokov, kedy vinohrady v Rači obrábalo JRD a neskôr Villa Vino Rača, k individuálnemu vinohradníčeniu je ťažké, skoro až nemožné. Dôvody sú napr. vo výbornom článku Michala Krištofiča „Spustošené račianske vinice“ (http://michal-kristofic.racan.sk/2012/10/spustosene-racianske-vinice.html).

    Aj keď je vinohradnícka práca ťažká, individuálne vinohradníčenie má svoju alternatívu a nie je ňou len likvidácia vinohradov a ich premena na raj pozemkových špekulantov, developerov a investorov.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Je smutne, ze sa nikde nevytvaraju nove parky, vsetko musi byt zabetonovane. Vinohrady by si zasluzili aby sluzili rovnakemu ucelu ako doteraz, ale asi je kazdemu jasne, ze to tak nebude. Beznou praxou developerov a im spriaznenym ludom je nechat spustnut kus zeme, parku, zelene a povedat, ze ja to zrevitalizujem, ale dovolte mi tam postavit panelaky. Potom to ale dopadne tak, ze ludia kukaju ludom do okien, alebo priamo na holu stenu. Treba to regulovat...aj za cenu toho, ze investor nebude mat na noveho medoura kazdy rok, ale len raz za dva roky, ale myslim, ze to prezije.
    V kopcoch sa vobec nehodi stavat velke panelaky, pozrite si ako vyzera Dubravka a Karlovka ked idete z Rakuska do BA...je to nevkusne, aj ked to natru na akukolvek farbu. Ak stavat, tak len obmedzena vyska a vyssie percento zelene, zlepsenie dopravnej situacie, nehovoriac o nejakom vkusnom architektonickom rieseni. Racany Bianco vyzeraju ako tri lode flaknute do vinohradov...architekti moc kreativite uzdu moc nepovolili. V USA som zazil, ze boli obcou definovane aj farebne skaly, ktore mohli majitelia pouzit na svoje domy...vsetko sa da, len netreba mat ako svoju zivotnu motivaciu len peniaze. V niektorych momentoch mam pocit, ze mame moralku horsiu ako zvierata. Peniaze a moc, moc a peniaze...a to si hovorime civilizacia. Banda nenazranych mamonarov sme, velebime uplne opacne hodnoty ako by sme mali. Sprostost a peniaze vladnu svetu a tak to aj vyzera...

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Pán Janči,
    mamonárov na iné hodnoty asi nikto neprerobí, a tak jediná možnosť je postaviť sa ich bezohľadnej honbe za ziskom. Petícia proti UŠ Račany Rosso a neprimeranému zahusťovaniu zástavby je práve o tomto. Lenže jedna petícia nič nezmení, zmenu môže priniesť len trvalá občianska sebaobrana proti nezodpovedným (komunálnym) politikom a zákulisným hráčom.

    OdpovedaťOdstrániť