Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.6.18
6
Ako vraví staré príslovie, kto sa bojí vlkov, nech nechodí do lesa. Ja sa do lesa nebojím chodiť a teda začalo sa diať presne to, čo som už pred dvomi rokmi predpokladal. Zastrašovanie poslancov pred miestnym zastupiteľstvom a vytváranie hystérie. A nie, neuhnem ani o centimeter. Ide o nám známeho developera Grunt, s.r.o.


Spoločnosti Grunt a jej podnikaniu sa venujem už dlhodobo, táto firma je známa napríklad z Chorvátskeho Grobu, kde vybavila zmenu územného plánu a priestor pre 30-tisícové sídlisko.

V Krasňanoch mala snahu, ktorú som pomohol zablokovať v rokoch 2013 a 2014, vybudovať veľké projekty Ohňavy a Dolná Pekná. Tento záujem z ich strany stále je a vedia, že ak by ma zvolili občania za starostu, nikdy by im neprešiel.

Aktuálne chcú postaviť projekt Dolný Slanec, ktorý pripomienkujem a riešim už viac ako dva roky. Tento projekt sa chystá priniesť 220 bytov pre 565 obyvateľov. Všetky technické detaily a zásadné pripomienky (nesúlad s územným plánom Bratislavy - funkčný kód vinice, nesúlad s územným plánom BSK - cyklotrasy atď.) sú v tomto článku.



Rozhodnutie EIA podľa zákona 24/2006 Z.z. je záväzné a teda bez prístupovej cesty vedenej ináč ako po Peknej ceste nemôžu daný zámer vybudovať. Takže nebude cesta, nebude Dolný Slanec.


Už v procese EIA som namietal dopravno-kapacitné posúdenie a to, že doprava musí byť vedená v zmysle územného plánu predĺžením Horskej ulice až do Nového Mesta a nie riešením v rozpore s územným plánom Hlavného mesta SR Bratislavy. Keďže som už dávnejšie predpokladal, čo sa bude diať, ponechal som si dôkazy na túto dobu - keď sa Bednarič snaží zastrašiť poslancov Rače pred hlasovaním. Samozrejme celý developerský projekt Dolný Slanec (a otvorené dvere pre Dolnú Peknú a Ohňavy) sa má prezentovať ako benefit pre Krasňany (čo som predpokladal už v roku 2016)




Asi Vás bude aj zaujímať celá diskusia, ktorú z FB zverejnil pán Bednarič. Súhlasím v nej s prepojením Horskej - ale v trase, ako určuje územný plán - čo spomína vyššie diskutujúci p. Petrinec. Za takúto manipuláciu by mali brať novinársky preukaz (ak taký Bednarič vôbec má). 



Prikladám list z Bratislavského samosprávneho kraja, kde sa píše, že návrh komunikácie Dolný Slanec je v rozpore s územným plánom BSK (o tejto skutočnosti bol developer informovaný viackrát).



Keďže som materiál zaslal iba do podateľne a všetkým poslancom vo štvrtok 14.06.2018 a nebol zverejnený dodnes verejne (mohol som ho dať hodinu pred zastupiteľstvom, postupoval som však voči poslancom férovo a dal som poslancom viac ako 10 dní na naštudovanie), bolo potrebné veľmi rýchlo napísať článok a vytlačiť noviny - preto okrem nezmyslov je plný vecných chýb - napr. v obrázku.


Správne však Bednarič uvádza, že cesta by pomohla uvoľniť Peknú cestu mimo iného vodičom z Rače (myslí asi hlavne Rínok Rača), ktorí by sa vyhli zápche na Peknej ceste - ako by sa tam dostali z Rače je jasné - tranzitom cez Krasňany. Presne to uvádzam aj vo svojom materiáli - vybudovaný projekt Dolný Slanec by aj s cestou zhoršil podmienky obyvateľov Hornej, Horskej a Malokrasňanskej a krátkodobo (do vybudovania Rínku Rače) by zlepšil podmienky obyvateľom Peknej cesty (nie však autám ani električkám, tie by samozrejme dlhšie čakali na križovatke Račianska/Malokrasňanská - už aj s autami z Dolného Slanca - cca 110 v špičke). Materiál som sa snažil urobiť maximálne objektívne, nech sa poslanci sami rozhodnú a posúdia.

Nebol by to samozrejme Bednarič, ak by v článku opäť nevymyslel nezmysly aj ohľadom LBG Arény, tzv. Park RNR či Hagarovej - keďže nič také ako moje blokovanie týchto zámerov neexistuje, tak si vymyslel konšpiráciu, že som "šedá eminencia a ťahám nitky". To už je na lekársku diagnózu.


Keďže RNR a Hagarovu som už x-krát vysvetľoval, aký je to nezmysel - napr. pred voľbami do BSK tu a každý si to môže prečítať, budem sa venovať iba novému obvineniu, že stojím za blokáciou LBG Arény. To je vec, ktorá je nová v konšpiráciách (tie ako vieme je potrebné stále stupňovať, ak pôvodné nemajú svoj efekt - viď moja výhra vo voľbách do BSK vlani). V zámere som sa ani raz neodvolal, nič som dokonca nenamietal ani keď neuznali môj návrh na bezpečnejšiu úpravu chodníka na Hečkovej. Projektu vyjadrujem celé volebné obdobie plnú podporu.
Už v roku 2014 som hovoril investorovi, že je tam problém s prístupom (neskôr sme mu preto schválili ďalšie pozemky pri budove teplárne) a tiež vedel (napr. od Miša Hrdličku), že sú tam siete - plyn, kanalizácia či Račiansky potok - ktoré bude potrebné preložiť. To sú problémy, čo technicky stále riešia a už žiadajú aj spoluúčasť mesta.

"Problémy" LBG Aréne robí p. Marcel Slávik, známy zo stoviek iných konaní po celom Slovensku. Je zaujímavé, že v prípade Rínok Rača, Račany Rosso alebo Dolný Slanec sa neodvolával - dokonca na verejnom prerokovaní zámeru Rínok Rača zaútočil na obyvateľov Plickovej (kto bol si pamätá). Naopak v Karlovej Vsi sa nám odvoláva skoro vo všetkých konaniach, dokonca sa odvolal aj v prípade rekonštrukcie električkovej trate. To je skutočne vysoký level konšpirácií, že by som ho ja mal riadiť. Sám určite potvrdí, že sporov s ním máme ako mestská časť Karlova Ves plno.

Záverom by som chcel vyzvať poslancov mestskej časti Bratislava-Rača, aby sa nebáli a v utorok hlasovali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Takýto pokus o ovplyvnenie slobodného hlasovania poslancov v Rači tu ešte nebol.

Michal Drotován

www.drotovan.sk

6 komentárov:

  1. Zdravim pan Drotovan,
    Mozu byt aktivni obyvatelia Krasnan nejako napomocni pri hajeni zaujmov obyvatelov voci bezohladnemu developerovi a niektorym skorumpovanym komunalnym politikom?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako nam to chce Pilinsky predlozit ako riesenie dopravnej situacie, zahltenia Peknej cesty, ved my, obyvatelia, my nejeme seno. Preco nam podava taketo argumenty, ma nas za sprostych uplne vsetkych? Opravte ma ak sa mylim, ale jedine co vznikne, bude lievik o par sto metrov dalej ako je teraz. Hm, takzvane riesenie 'Posunme lievik o par metrov dalej', mal by si to dat p. Pilinsky patentovat, je to novinka takto riesit dopravu :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň,
    ľudia budú mať možnosť veľmi zásadne ovplyvniť smerovanie mestskej časti v novembrových voľbách. To je dosť kľúčová vec.
    Mňa podobné články nezastrašia, skôr naopak.
    pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som veľmi zvedavý koľko p.Pilinský získal od tých všetkých developerov.Aj starostovia by mali zverejniť svoje daňové priznanie a stav účtov.Ja som presvedčený,že ani kura nehrabe zadarmo.To čo sa spravilo v CHor. Grobe nie je žiadný progres,ale krok späť a to hrozí aj Rači!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pan Drotovan, aj ta cesta z Horskej po Raciansku je zla vec. Nedava zmysel pretat vinohrad cestou! A potom je len otazka casu, kedy sa to vsetko okolo tej cesty zastavia. Z.

    OdpovedaťOdstrániť