Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

22.9.14
0
Pokračujem druhým dielom zhodnotenia volebného programu pána starostu, ktoré spísal Ján Bednarič v novinách vydávaných starostovým asistentom Martinom Jónom. Tentokrát pôjde o kapitolu "pre športovcov a športovkyne".

Vytvoríme račiansky športový klub a zrevitalizujeme okolie futbalového štadióna tak, aby mohol byť využívaný širokou verejnosťou, tak ako tomu bolo v minulosti.


Fakty: Prvý plán - zverenie pozemkov do správy Rače sa starostovi podaril - za to sa mu treba poďakovať, pretože posunul vec, ktorá sa v Rači riešila možno aj 20 rokov. Takže áno, objektívne to patrí medzi úspechy starostu.
Druhá vec je však využitie - pôvodné projekty, ktoré boli predstavené nerátali ani s BMX dráhou, ani s podporou futbalistom - nakoniec sa BMX dráha zachovala, futbalisti však myslím nie sú spokojní s riešením. Pozmeňovací návrh Lenky Antalovej Plavuchovej umožňuje vytvorenie otvoreného multifunkčného ihriska pre verejnosť - nakoľko som však nebol pozvaný do skupiny, ktorá rieši zmluvu, tak neviem teraz zhodnotiť, aká je zmluva. Ľadová plocha a plaváreň budú čisto komerčné projekty, preto je napr. v prípade plavárne skôr predpoklad cien ako v Centráli a nie ako na Pasienkoch (jedine, ak by to Rača dotovala). Uvidíme, aký bude výsledný projekt (v území sú určité nejasnosti ohľadom rúr a potoka). Potom bude ho možné viac zhodnotiť.
Ďalšou vecou je rozvoj celého areálu, tri roky sme žiadali vedenie o predloženie koncepcie rozvoja - dodnes nič predložené nebolo - a nedoriešil sa ani projekt račianskeho športového klubu, ktorý v podstate zamrzol. Je otázne, čo znamená "využívané širokou verejnosťou".

Budeme podporovať športové kluby, ktoré pôsobia na našom území a poskytujú zmysluplné trávenie voľného času našich detí a mládeže. Je lepšie keď naše deti trávia čas so svojimi rovesníkmi a trénermi, ako keby ich mala vychovávať ulica.


Fakty:  Ak ide čisto o dotácie športovým klubom, tak v rozpočte sme ako poslanci schválili viac peňazí - ak porovnáme záverečné účty:

2009 (Zvonár) - 24 846 €
2010 (Zvonár) - 16 530 €
2011 (Pilinský) - 23 998 €
2012 (Pilinský) - 31 408 €
2013 (Pilinský) - 34 750 €

Čo sa týka samotnej podpory, či je väčšia ako za starostu Zvonára alebo nie by mal asi zhodnotiť Marek Porvazník. Ja vnímam pozitívne, že môj projekt Račianskeho polmaratónu našiel podporu u starostu a prevzal nad ním záštitu a úrad úspešne zorganizoval už tri ročníky.
Takže aj keď vždy je možné urobiť viac (napr. skejtpark), tak v tomto bode vidím reálne zlepšenie. Chýba len väčšia podpora cyklistov v meste a bežcov. O tom viac nižšie.

Zrevitalizujeme areál školského dvora ZŠ Tbiliská.


Fakty: V areáli sa riešili iba kozmetické úpravy, starosta mi vlani za zastupiteľstve sľúbil, že sa aspoň tento rok začne obstarávanie projektovej dokumentácie na revitalizáciu areálu (bežecká dráha a ihriská), z nejakého dôvodu to však nebolo ani PHSR a teda som to  musel pripomienkovať, aby tá revitalizácia bola zaradená medzi priority. Pre mňa je tento projekt veľmi dôležitý - nielen preto, že chcem pomôcť bežcom a MAC Rača, ale aj som členom rady školy ZŠ Tbiliská a po zatepľovaní a oprave chcem presadiť aj revitalizáciu tohoto areálu.

Počas zimných mesiacov zabezpečíme prevádzkovanie otvorenej ľadovej plochy.


Fakty: Nerealizované

Vybudujeme cyklochodník, ktorý spojí Raču so Svätým Jurom a Vajnorami.


Fakty: Áno, daný projekt sa zdarne realizoval - treba však upozorniť na to, že sa jedna v drvivej väčšine o budovanie cyklochodníkov v katastri Svätého Jura a Vajnor, v Rači ide väčšinou iba o značenie - ale vďaka aj za vybudovanú časť okolo konečnej električiek.

Zabezpečíme, aby bola Rača priateľskejšia k cyklistom (umiestnenie stojanov na bicykle pred obchodmi a verejnými budovami)


Fakty: Ak sa za priateľskejšie prostredie pre cyklistov považujú iba stojany, ako bolo v starostovom programe, tak áno, bod je čiastočne splnený - pár stojanov bolo umiestnených.
Ja si však ako dlhoročný cyklista myslím, že je to žalostne málo - priamo v Rači sa nevybudovala za štyri roky ani jedna cyklotrasa (Jurava je v extraviláne), dokonca sa nezmenila ani jedna dodatková značka, ktorá by umožnila v jednosmerke obojsmernú jazdu cyklistov - napriek tomu, že som to viackrát požadoval na komisii. Môj materiál o návrhu cyklotrás po komisii išiel tiež do stratena. Návrh som dal ešte v lete 2011.
Realita je dokonca taká, že sa dĺžka cyklotrás za posledné štyri roky skrátila!
Jediná oficiálna cyklotrasa v Rači (mimo lesoparku) bola dopravným značením v podstate zrušená, nakoľko na Hlinickej už nie je značka cyklochodník, ale zákaz vstupu vozidiel bez povolenia MČ Rača (čo samozrejme nikto nekontroluje).
Takže ľudia, čo chodia na bicykli pravidelne do obchodu či do práce určite nevnímajú žiadne zlepšenie. Toto je jedna z vecí, kde sa Rača vôbec neposunula a mňa ako cyklistu to veľmi mrzí.


Od leta 2011 pravidelne organizujeme račiansku critical mass - žiaľ zlepšenie sme zatiaľ nekonštatovali.


Nabudúce sa budem venovať školám a škôlkam.

Michal Drotován

kandidát na starostu Rače
www.facebook.com/michal.drotovan
www.drotovan.sk

Predošlá časť: Lepšia kontrola samosprávy - mýty a realita v Rači

0 komentárov:

Zverejnenie komentára