Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

11.6.14
14
Pastiersku ulicu málokto pozná. A kto ju pozná, tak asi len ako zastávku na znamenie tesne za koľajami. Popri budove Matador - Obnova som svojho času chodil autobusom každý deň do školy a neskôr som na pribúdajúcich rozbitých oknách mohol sledovať úpadok celého areálu.

Nedávno som sa rozhodol urobiť si tam výlet, zmapovať stav a zistiť na magistráte, čo ďalej s týmto areálom plánujú urobiť.

Informácie z Magistrátu som dostal trochu zmätočné, v každom prípade treba začať uvažovať, čo s touto aktuálne obrovskou skládkou odpadu.

Magistrát mi na moju žiadosť odpovedal, že celý areál majú v správe oni a podľa ich vyjadrenia sa tam pravidelne podľa zákona dvakrát za rok deratizuje - aj keď si to veľmi medzi tými haldami odpadkov neviem predstaviť. Informáciu podpísal riaditeľ ich úradu, tak snáď si nevymýšľajú (aj keď neviem teda). Tiež mi dali na moju žiadosť informáciu, že naposledy v roku 2012 im prišla žiadosť o odkúpenie od Ladislava Ondrejkoviča, ktorý tam plánoval vybudovať špedičnú firmu vrátane kancelárií a skladov.

Na moju otázku, čo plánuje urobiť magistrát s celým týmto areálom mi iba sucho úradnícky odpovedali, že "s nehnuteľnosťami sa bude nakladať v súlade s územným plánom pre danú lokalitu a v súlade s platnými právnymi predpismi (strašná omáčka).


Takže ďalšie plány magistrátu a primátora s týmto areálom nie sú známe. Budovy by musel posúdiť statik, na jednej je zhorená strecha a sú v dosť zlom stave - základným problémom je však obrovské množstvo rôzneho odpadu. Celý areál je veľmi ošarpaný a vhodný asi iba na natáčanie hororu alebo postapokalyptického filmu. Čo je však veľká škoda.





Celú lokalitu by v prvom rade bolo potrebné vyčistiť a začať rozmýšľať, čo s ňou ďalej - budovy s narušenou statikou zbúrať a zo zvyšných urobiť napr. galériu graffity a streetartu, doplniť tam nejaký urban park pre skejterov, urobiť tam nejaké "industriálne" kultúrne podujatia. Časť betónu by sa dala odstrániť a urobiť tam parčík resp. nejaké miesto na oddych. Časom by sa z toho mohla stať zelená oáza kultúry a prírody medzi Račou a Rendezom. Je mi jasné, že to teraz vyzerá ako sci-fi, ale ak by sa tam vrátil život, tak by sa mohli diať zázraky. Myslím, že väčšina budova má dobré steny a teda je tam priestor na využitie napr. ako atypické koncertné haly.














A že nemožné veci sa dajú urobiť, ak sa chce, dokazuje napríklad projekt The High Line v New Yorku, ktorý zo starej nevyužívanej železnice urobil perfektný park. To bolo tiež na začiatku sci-fi. Stačí si pozrieť vývoj projektu za 15 rokov od vzniku nápadu. Jasné, že iba vyčistenie areálu by stálo tisíce eur za odvoz odpadu, ak by sa však objekt poskytol komunite zanietených ľudí a organizácii, tak by vedeli urobiť zázraky. Budem rád, ak napíšete v diskusii aj váš názor na vec. Vopred ďakujem :-) 






Michal Drotován






14 komentárov:

  1. dobre si to nafotil :)
    zvonku sa to nejaví také veľké, akú má areál rozlohu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podľa katastra to má cca 1 hektár, tj. 10 000 m2. Je to dosť obrovské, nezdá sa to.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím povedať že tento nápad je kásna vízia. Budova chátra dlhé roky, to že tam je odpad je fakt ale ubytovanie tam má aj množstvo bezdomovcov. Pri snahe zmeniť toto celé územie by určite nadchlo množstvo ľudí z okolia. Len kto by financoval niečo také???

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, nie je to až tak nereálne - je potrebné vyriešiť na začiatok dve otázky:
    - odstrániť ten odpad a zamedziť jeho ďalšiemu prísunu
    - urobiť statický posudok na budovy, či sú bezpečné
    - ak by sa to potom ponuklo komunite umelcov, skejterov a pod., tak by sa to postupne dalo poľudštiť - vysadiť tam viac zelene, kvety atď. - využiť tie haly - je to beh na dlhé trate ale nie je to až také strašné - ak by teda nebolo treba búrať tie budovy - ak hej, tak je to už iný level.
    Ale myslím, že za pokus by to stálo.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prihováram sa za možné riešenie - od statických posudkov a potom ďalej. Ak by sa dali budovy zachrániť, naozaj by mohli rôznym spôsobom slúžiť obyvateľom našej MČ. Takto len špatia a hrozia. S pozdravom D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  6. bez komentara takto zdevastot kapital-strasne

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A kto to zaplati? Vsak takychto objektov ma mesto spustu a ako vieme mesto ma ledva peniaze na vlastnu prevadzku. Povazujem to skor za fatamorganu autora, porovnavat nieco v New Yorku a na Rendezi. Proste koli nedostatku penazi je to absolutne nerealne. Skusme snivat nieco realnejsie. Pisanie a snivanie je krasna vec ale realita ina.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Prvotné náklady na odstránenie odpadu a statický posudok nie sú až také veľké - komunita ľudí by vedela urobiť veľa vecí aj svojpomocne - areál by žil vlastným životom.
    Mesto by to stálo iba odvoz odpadu (čo je ich povinnosť ako vlastníka tak či tak).
    PS: Veľa projektov funguje napriek tomu, že hneď sa našlo na začiatku mnoho ľudí, ktorí vraveli, že sa nič nedá a nie je to možné.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vzhladom na povahu a charakter arealu, ci zameru jeho vyuzitia, je velka pravdepodobnost, ze mamicky s detmi ho navstevovat nebudu. A teda je tu velka pravdepodobnost ze by sme si vybudovali miesto, kde sa zacne zgrupovat neprisposobiva mladez za ucelom nekontrolovanej konzumacie alkohocickych napojov a omamnych latok. Takze zas az taka pekna vizia to nieje. Nemozete ocakavat ze v zaostalejsej krajne budu veci fungovat ako vo vyspelych zapadnych krajnach.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Niekto zaťal do živého...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pán Drotovan. Riešite veci bezhlavo len so zbožným želaním ohúriť pospolity ľud :-) V prvom rade si treba uvedomiť rozsah areálu a s tým potencionálne súvisiace problémy. Vzhladom na predošlú funkciu areálu, môže nastať problém nap. s kontamináciou pôdy resp. iné enviromentálne zaťaženia. Ďalej statické narušenia budov. Nadmerné znečistenie. A Vy si chcete zobrať na zodpovednosť zdravie a bezpečnosť dobrovoľných brigádnikov??? Skúste ponúknuť a ohúriť ľudí s racionálnejšími nápadmi. Človek má plno snov, ale väčšinou nereálnzch. Tak prestaňte snívať a skúste logicky rozmýšľať.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň,
    práve preto ako uvádzam - prvou fázou je diskusia a prieskum terénu a možností - je jasné, že je možné, že to bude buď veľmi nákladne alebo tam budú iné problémy - ak však hneď všetko na začiatku sa povie, že sa nedá, tak sa to na 100% nebude dať. Skúsime a uvidíme.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. velmi podobne vyzerala napriklad cvernovka alebo cast arealov na tovarenskej - cvernovka dostal do ruk investor, tovarenska je sice v horsom stave, ale oba z tychto kedysi uplne rozpadnutych a zdevastovanych objektov dnes sluzia prevazne mladym ludom - hudobnikom, umelcom, fotografom atd. Prosim prestanme sa tu tvarit, ze vsetci mladi ludia maju jediny zmysel stretavania sa - pit a fetovat. Nie je to tak, coraz viac mladych ludi hlada prave taketo moznosti. Nevidim vobec Michalov projekt ako nerealny - presne ako pise - poriadok a odstranenie staticky narusenych budov a nasledne otvorenie pre dobrovolnikov z toho moze urobit krasny areal - koncerty, ateliery, umelci, sidla neziskoviek....nemusi byt vsade len shopping park a biznis centra

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Myšlienka revitalizácie a následné využitie pre občanov Rače sa mi páči...ak by sa to podarilo..bolo by to fajn..

    OdpovedaťOdstrániť