Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

3.6.14
6
Už dlhšie mi vŕta v hlave, ako pomôcť k zlepšeniu verejných priestorov v Rači, aby ľudia mali radosť byť vonku pred domom a netrávili voľno doma pred TV. Jedným z veľmi osvedčených spôsobov, ktorý sa uplatňuje vo vyspelých krajinách, je vytvorenie miest na stretávanie či prechádzku s deťmi.


V tomto blogu dávam na diskusiu návrh troch vychádzkových zóny - každá v inej časti Rače.
1. Vychádzková zóna Krasňany - Korzo Krasňany

Zóna prakticky kopíruje môj pôvodný návrh na cyklotrasu z roku 2011. Jednalo by sa o revitalizáciu a skultúrnenie známeho priestoru medzi zastávkami električky Pekná cesta a Černockého - bolo by dobré opraviť povrch, pridať nejaké nové lavičky, hracie prvky, možno aj nejaké stolčeky na hry (šach, karty a pod.), doplniť počet košov a revitalizovať priekopu medzi chodníkom a električkovými koľajami.
Projekt je možné rozšíriť aj o zónu 2 (na mapke od Hlinickej k Peknej ceste - modrá farba) a v prípade možného zapracovania predĺžiť korzo až k chystanej novej športovej hale (popri futbalovom štadióne - na mapke zelená farba).
Je mi jasné, že na viacerých miestach sú v súčasnosti problémy s vlastníkmi pozemkov - verím však, že toto by sa dalo riešiť - časť pozemkov tam má aj magistrát. Územie by bolo veľmi pekné, napr. v priekope je možné vysadiť kvety.
Takto by sa vytvorilo ucelené miesto na prechádzky, mohli by sa vyznačiť aj pruhy pre cyklistov a bežcov - navrhnúť však také riešenie, ktoré by neohrozovalo chodcov.


2. Vychádzková zóna Rača - Korzo Rača

V Rači je veľmi dobrá možnosť urobiť prechádzkovú zónu v lokalite od parčíka J.M.Hurbana až po zastávku električky Pri vinohradoch. Až na malý kúsok medzi parkom a električkami sa jedná o chodník, ktorý už teraz existuje - bolo by potrebné ho opraviť, aby hlavne v zóne okolo ihrísk a fitka nebol po daždi plný kaluži ako je to teraz. Plus doplniť hracie prvky, lavičky. Revitalizovať v spolupráci s magistrátom ihrisko na streetball. Tiež vyznačiť chodníček pre cyklistov (časť je tiež súčasť môjho návrhu z roku 2011).


Na mapke je dané územie vyznačené zelenou, úprava a obnova tohoto chodníka by bola myslím prínosom.

 3. Vychádzková zóna Východné - Korzo Rendez

Na Východnom je situácia komplikovanejšia, napriek tomu si myslím, že aj tu by mohlo vzniknúť pekné korzo - aj keď nie asfaltové pre cyklistov a korčuliarov, ale také prírodnejšie - priamo popri Račianskom potoku. V prvom rade by bolo dobré rozšíriť chodníček od zastávky MHD smerom k sídlisku - podľa katastra sa jedná o parcelu, ktorá je súčasť toku (pod ňou je vedený potok v rúre) - rozšírenie chodníka by sa so správcom toku - SVP, š.p. verím dalo dosiahnuť. Ideálom by bol samozrejme asfaltový povrch, ktorý je najlepší aj pre mamičky s kočíkmi. Neviem, či je možné tam sadiť stromy pre tu rúru, ale ak hej, tak aj tie by to tam pekne zútulnili + lavičky a koše.


Druhou fázou by bolo vytvorenie prírodného prechádzkového chodníku popri potoku (nízko nákladové, pretože je stále neistý ten projekt vedľa) - jedná sa o pozemok Villa Víno Rača a verím, že by dovolili na ňom menšie úpravy. Bolo by tam aj venčisko pre psov a chodníček na prechádzky. Podľa možnosti aj nejaké stromy (je to v ochrannom pásme potoka, ale na vzdialenejšej strane by mohli byť stromy. Plus nejaké lavičky a koše. Doplnenie projektu by bolo prepojenie zastávky MHD s touto zónou.


Na mapke je zóna vyznačená modrou farbou.

Vopred Vám ďakujem za pripomienky, návrhy a zlepšenia tohto návrhu. Myslím, že kvalitné verejné priestory sú veľmi dôležité.

Michal Drotován


6 komentárov:

  1. napady na korza su dobre a urcite potrebne. Skusim sa zatial vyjadrit k - Vychádzková zóna Krasňany - Korzo Krasňany:
    Problemy:
    - hlucna elektrickova trat hned v blizkosti, viackrat sme sa tam prechadzali a niekedy sa tam neda ani normalne rozpravat, bud ide elektricka, alebo vlak
    - doobeda je tam problem chodit, hlavne v letnom obdobi, kedze tam pali slnko a stromy zo strany el. trate su tam nizke (vysoke tam asi nikdy ani nebudu kvoli elektricke)
    Navrhoval by som, bud odklonit trasu k Materskej skole Komenskeho (korzo by viedlo pred sportovym arealom Cernockeho - vietnamci ) po Cernockeho a poza Zakladnu skolu s materskou skolou (je tam krasny siroky chodnik) az ku Krasnanskej kurii, potom paralelne s Kadnarovou az k Lidlu (teraz je tam len vyslapana cesticka), kde by sa to zviedlo dole k el. zastavke Pekna cesta (popred Lidl a Jendotu) a pokracovalo dalej podla vami navrhovanej trasy, alebo by sa to stocilo naspat popri el. trati naspat k sportovemu erealu Cernockeho. Vytvoril by sa zaroven okruh.

    Taketo korza, ktore by isli napriec sidliskami urcite privitam, ako aj kazdy iny obcan Race a urcite s nimi treba ratat aj v novych projektoch s vyraznou alejovou vysadbou stromov a teda aj sirsimi predzahradkami, kde by sa tie stromy zmestili.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za podnetné pripomienky. rozširovať korzo ďalej aj smerom do sídliska je výborný nápad - uvedomujem si limity (teplo a málo stromov zo strany električiek a nemožnosť vzrastlých stromov) v Krasňanoch. Vysporiadanie pozemkov by umožňovalo väčšie možnosti korza.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Za Krasnany viac suhlasim s JJ, okrem:
    - aka je vlastne funkcionalita tej priekopy pri elektrickach ? aby sa dala vyuzit aj na vyssie rastliny, nez len kvety; ostatne, vyssie rastliny by sa dali nasadit aj namiesto bilboardov medzi elektricky a 4-prudovku na Racianskej (na vybudovanie odhlucnenia klasicky nebudu peniaze ?)
    - modry usek v Krasnanoch by som daleko radsej dal medzi tie 3 domy na Racianskej a Cyprichovu 2-18, subezne s tym pasom borovic a sucasnu podobu zachoval ako teraz na parkovisko (ked uz velke parkovacie plochy v Krasnanoch v blizkosti zabral nezmyselny kostol i Lidl)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý deň, pán Drotovan,
    Vaše návrhy sú veľmi dobré a podnetné. Krasňany stoja zato, aby sa naplno stali Krasňanmi, kde je príjemne žiť. Tak boli voľakedy stavané, ale roky prešli, potrebujú revitalizáciu zelene aj zohľadnenie súčasného stavu zastavanosti. Naviac by veľmi potrebovali svoju "upratovaciu čatu, lebo kde sú vzrastlé stromy, tam je z nich aj prirodzený sezóny odpad, napr. teraz z topoľov. A ten sa upratuje veľmi zriedka a neporiadne. Napr. cesta a chodník ku zdravotnému stredisku - hrôza v priamom prenose. Naozaj, nedala by sa využiť záhrada okolo tohto strediska naplno? Z jednej strany sú pokusné políčka Materského centra, ale čo väčšina záhrady? Škoda takej veľkej nevyužitej a riadne zanedbanej plochy.
    Návrhy pre Raču aj Rendez sa mi tiež pozdávajú. Len naozaj vidím za návrhom a možnou realizáciou aj tú druhú stránku - starať sa čo najlepšie o vybudované. Lebo sa často stáva a vidíme to aj v našej MČ - urobí sa niečo pekné a potom koniec- nech žije postupná demolácia časom, počasím aj občanmi - nespratníkmi bez ohľadu na vek.
    Téma, ktorú predostierate, je aktuálna aj prospešná pre nás, občanov a stojí zato sa jej venovať. Rada podporujem Vaše úsilie. D.Luknárová

    OdpovedaťOdstrániť
  5. a co takto konecne spravit prepoj z Pantov na Raciansku?

    OdpovedaťOdstrániť