Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

15.4.14
4
V Rači sú dve budovy, ktoré napriek tomu, že sú v centre diania, budia zdanie opustenosti a osamelosti. A to je veľká škoda.

Ide v prvom rade o budovu Koloničovej kúrie na Nám. Andreja Hlinku, ktorá je najstarším zachovaným svetským objektom v Rači a vznikla v 16. storočí. V druhom prípade ide o historický dom železníc z prelomu 19. a 20. storočia na Východnom.
Koloničova kúria sa posledné tri roky vôbec nevyužíva a preto vznikol návrh na vytvorenie múzea s galériou v tomto objekte. Starosta mestskej časti však o takéto využitie nemá záujem (to je v poriadku, každý má nárok na svoj názor) - tri roky však požadujeme, aby predložilo vedenie svoju predstavu využitia objektu a tri roky sa nedeje nič. Je to veľká škoda, pretože tá budova patrí medzi najcennejšie v Rači a teraz sa nepoužíva a chátra. Budova po vysťahovaní úradu už tri roky nemá prakticky žiadne využitie. Komu takýto stav vyhovuje?


Budova železníc na Východnom je tiež príkladom peknej historickej budovy, ktorá chátra. Je vo vlastníctve železníc, ale v poslednej dobe sa objavili informácie, že ju chce predať. Oprava je nevyhnutná, je ju však potrebné zachovať, pretože dotvára charakter oblasti a je tiež pamiatkou ako celá okolitá zóna. Ja vždy hovorím, že sú dve veci, ktoré tvoria Raču jedinečnú - vinohrady v rámci Bratislavy a železnice na Východnom v rámci celého Slovenska a dá sa povedať celej Európy. Ak sa má táto budova predať, tak jedine pri jej zachovaní. Ak je možné v Dubline či Kodani bez problémov zachovať aj pri veľkých rekonštrukciách celé fasády domov, prečo by to nebolo možné aj u nás? Alebo sa opäť čaká, že to padne samé. Smutné...

Tieto dve budovy obchádzame skoro každý deň v Rači, vieme o nich menej, ako by si zaslúžili. Odohralo sa v nich za stáročia (v prvom prípade) a za viac ako 120 rokov (v druhom prípade) veľa príbehov a tvoria genius loci Rače. Treba na ne upriamiť pozornosť, kým nebude neskoro.

Michal Drotován
www.drotovan.webs.com
foto.autor

4 komentárov:

  1. Michal, píšeš o tej istej Koloničovej kúrii, o ktorej sa starosta Pilinský verejne vyjadril ako o „starej barabizni“?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neviem o tom, že sa tak vyjadril. Treba si uvedomiť, že je to spolu so železnicou na Rendezi a kostolmi najcennejšia budova v Rači. A zostane chátrať, bude to nenapraviteľná škoda.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... vyjadril sa tak minulý rok na stretnutí s pánom Ľ. Havlovičom, pani D. Luknárovou a so mnou. v rámci AŽ 10 minút, ktoré bol ochotný venovať téme múzea a kúrie, stihol vysloviť aj zmienenú charakteristiku tejto najvzácnejšej svetskej pamiatky v Rači. tá je mimochodom zapísaná v zozname kultúrnych pamiatok, čo ale človek s rozhľadom, záujmami a prioritami, aké má súčasný račiansky starosta, pravdaže nemôže ani len tušiť.
    http://www.kastiel.org/index.php?option=com_hotproperty&task=view&id=239&Itemid=76

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tieto budovy vyžadujú obnovu, ale nemusia to byť nevyhnutne horibilné sumy. Viem si živo predstaviť, že hlavne budova na Rendezi by mohla slúžiť ako komunitné centrum a k jej rekonštrukcii a prevádzke by podĺa vzoru Starej jedálne ci Novej Cvernovky prispeli samotní budúci nájomníci.

    OdpovedaťOdstrániť